• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #101: Minciunea are picioare scurte, dar alearga repede

The Crypto Insider PRO #101: Minciunea are picioare scurte, dar alearga repede

TCI PRO #101 - Minciunea are picioare scurte, dar alearga repede

 The Crypto Insider #101: Minciunea are picioare scurte, dar alearga repede

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor peste 16.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Ce-i pe masa:

  • Vlad scrie azi un text despre "The Big Short".

  • Matei discuta doua dintre cele mai frecvente capcane in investitii.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre trade-ul SOL si urmatoarea tura de cumparaturi pe alts.

The Macro

Azi e un market update foarte important pentru ca Smart Money Dashboard vine cu noi upgrade-uri, vorbim de tezele investitionale, profilul fiecaruia de investitor si multe altele. E in link-ul de mai jos, dar mai intai parcurgeti, va rog, newsletterul :) https://youtu.be/YmemQeE2mhU

SA - Market Update - 5 Iulie

Unul din oamenii cu care ma consult constant in ceea ce priveste pietele mi-a atras atentia acum cateva zile ca inca se afla in tabara lui Stanley Druckenmiller care are un exposure la stocks de doar 5%. Rationamentul e dat de posibilitatea ca cei care conduc economia americana sa impinga problemele sistemice ale acesteia pana dupa alegerile prezidentiale de anul urmator. Cum ar putea sa faca asta? Printr-o politica bicefala: - Pe de-o parte ridicarea dobanzilor pentru a tine inflatia in frau; - Pe de alta parte, prin evitarea unor masuri dure de eliminare a exceselor de lichiditate din piata. Astfel se face ca exista aceasta disonanta intre realitatea imediata si cea din subtext:

Iar asta face ca apetitul investitorilor sa fie de nestavilit:

Cu o dobanda deja peste pragul de 5%, cu posibilitatea unei noi cresteri la urmatoarea intalnire FOMC, cu un ISM in zona de recesiune de luni intregi, investitorii sunt la extreme greed. Crazy, nu? 🙂

Daca de maine s-ar apuca sa scoata cele 2 trilioane din reverse repo, pietele ar scadea 30%+ peste noapte, which is a big no-no. Ce le ramane de facut este sa astepte si sa se roage ca aceste mecanisme sa se rezolve de la sine. Ca termen de comparatie, Banca Central Europeana a scos 500 de miliarde intr-o singura zi, e adevarat pe fondul unui exces de lichiditate si mai mare. Consternat si el probabil de ce se intampla in piata, Powell transmite semnale tot mai clare: “I wouldn’t take moving at consecutive meetings off the table at all.” Tradus: FED-ul ar putea creste dobanzile de doua ori consecutiv in lunile urmatoare. Iar hawkishness-ul lui vine pe un fond mai degraba optimist, datator de sperante pentru cei care spera intr-un soft landing: GDP for Q1 2023 was revised on Thursday, moving the value to 2.0%, up from the previous estimate of 1.3%. This number was still down from 2.6% in Q4 2022.Inclusiv Core PCE, indicatorul care a fost denumit pe buna dreptate "Fed's inflation metric", arata semne pozitive fiind la cel mai jos nivel din aprilie 2021 si pana in prezent: - Core (YoY): 4.6% vs. 4.7% in April- Core (MoM): 0.3% vs. 0.4% in April- Headline (YoY): 3.8% vs. 4.3% in April- Headline (YoY): 0.1% vs. 0.4% in AprilSomajul spune aceeasi poveste: economia americana este rezilienta.

Fix asta e motivul pentru care ingrijorarile cresc: atunci cand economia se comporta altfel decat ar fi normal sa o faca, undeva exista un mecanism care functioneaza complet gresit. Spunea generalul Rog in ultimul The Stakeborg Talks ca atunci cand chinezii patrund intr-un sistem, primul lucru pe care il fac este sa administreze reteaua, practic nimic sa nu dea impresia ca ceva anormal se intampla. Ei bine, fara sa fie chinezii de vina(?), din pricina excesului de lichiditate, economia americana se comporta ca si cum ar fi luat ecstasy. M2, indicatorul pentru global money supply, are o corelatie destul de fidela cu evolutia S&P 500, mai exact trendul in care M2-ul se afla. Cand trendul e crescator, S&P 500 performeaza 6x vs cand e descrescator. Bad news for Powell in lupta lui cu inflatia: din mai, M2 creste.

Un QT anemic combinat cu impactul BTFP-ului de care vorbim aproape in fiecare numar din ultimele luni, face ca Total Fed Liquidity sa fie in crestere.

Aici trebuie sa dau Cezarului ce-i a Cezarului si sa o spun punctual: Raoul Pal a avut dreptate cand a spus ca lichiditatea care intra in piata, ca se cheama QE sau nu, are un impact asemanator. Iar impactul ecstasy-ului poate continua. Primele 2 saptamani din iulie sunt statistic cele mai bune din an daca e sa ne uitam din 1928 (!!) si pana in prezent.

Nasdaq, de 15 ani, termina luna iulie pe verde. Inclusiv in 2008! Asta face ca intreaga piata sa fi fost pe verde in iulie in 9 din ultimii 10 ani:

Cei care conduc asaltul sunt the usual suspects: tech. Dar nu orice tech. Unprofitable tech sufera dupa cum se vede mai jos:

Ultimul raport al celor de la J.P.Morgan accentueaza faptul ca exista o discrepanta vizibila de pe luna intre greutatea pe care au ajuns sa o aiba top 10 stocks din S&P 500 si cat inseamna ele raportat la earnings-urile intregului index:

Practic, asta inseamna ca investitorii vad cresterile, vor sa ia parte la petrecere si atunci se ingramadesc in ceea ce este perceput ca fiind cel mai sigur segment din intregul index. Evident, tipul asta de concentratie extrema face ca o posibila scadere sa fie mai brusca. Concluzii: Tot ce traim azi imi aminteste de filmul "The Big Short" ( daca nu l-ati vazut, este pe Netflix) cand oamenii de rand si Wall Street-ul erau asigurati de capeteniile economiei americane ca totul este in regula in timp ce o mana de oameni nu stiau cum sa devina comozi cu imensa frauda care s-a desfasurat in sistemul bancar american si pe care ajunsesera sa o identifice. Cred ca suntem intr-un alt moment de cumpana in care oficialitatile au mintit si continua sa o faca in speranta ca faliile economice se inchid de la sine. Sau, cum a fost epifania lui Mark Baum in "The Big Short", ei stiu deja ca problemele nu se vor rezolva de la sine dar aleg sa nu le pese constienti fiind ca nu li se va intampla nimic. Balaji scrie mai bine decat as putea sa traduc eu: "Jerome Powell and Janet Yellen are bond villains. They destroyed every institution that trusted their words in 2021. They said inflation was transitory and that they’d keep rates low even as late as November 2021. They sold billions in bonds on that false pretense. Then the Fed executed a surprise rate hike, devaluing all the bonds the government had just sold, and turning Treasuries into the new toxic waste" Practic au otravit apa si apoi le-au dat bancilor sa bea convinsi fiind ca au remediul pentru cand li se va face rau. Deocamdata le iese. Asteptam cuminti urmatoarele evenimente care speram ca vor aduce ceva mai multa claritate. Cu un ochi la:Joi: US initial jobless claims, ISM services & job openingsVineri: US unemployment rate & nonfarm payrolls Si cu un altul la 2y-10y inverted yield curves care semnalizeaza posibile miscari iminente in zona somajului ( jobless claims) ce ne-ar putea sugera disparitia efectelor ecstasy-ului :

Take care, V

Cele mai frecvente doua capcane in investitii

Una dintre cele mai faimoare zicale din trading si investitii este “Cut your lossers and let your winners run”. Si este faimoasa din doua motive: pe cat de adevarata este, pe atat de putin urmarita este de participantii in piata, cu precadere retail-ul.In sine, ideea pare usor de aplicat: daca o pozitie este rosie, ar trebui sa ne minimizam pierderile ca sa pastram cat mai mult din fonduri. Daca o pozitie este profitabila, ar trebui sa maximizam potentialele castiguri,Dar intre plan si executie se intampla un lucru ciudat, la nivel psihologic. Stim ca, daca avem un plan concret de trading cu care suntem confortabili si pe care il urmam, punctele noastre de stop loss respectiv take profit sunt stabilize in urma unei analize atente. Asa ca de ce atunci cand ajungem in situatiile descrise anterior preferam sa inchidem din pozitiile castigatoare si sa le lasam pe cele in pierdere sa continue?Run your winnersSa presupunem ca avem o pozitie care este in profit dar inca nu a atins punctul de profit. Teoria spune ca ar trebui sa lasam trade-ul sa continue pana la punctul de profit setat. Ce se intampla insa la nivel psihologic?- Incepem sa ne intrebam daca nu mai bine capitalizam pe ce avem acum inainte sa scada- Consideram paper profit-ul ca fiind real profit si vrem sa-l transformamLa sfarsitul zilei, este adevarat ca risk-reward ratio este dinamic si se schimba pe masura ce ne apropiem de target. De aceea este posibil sa aiba sens sa incepem sa iesim din pozitie, insa nu fara a face legatura dintre intentiile noastre si strategia de trading. Altfel, am ajunge sa taiem fiecare winner inainte de a ajunge la punctul de profit, ceea ce ar face intreaga analiza inutila.Exista in acelasi timp posibilitatea de a tine prea mult aceste pozitii pana directia se inverseaza, pierzand profiturile - “round tripping profits”. De cele mai multe ori ne atasam de pozitiile noastre si deveim euforici vazand profiturile, astfel ca avem impresia ca am avut dreptate si directia va continua. Cum ne putem proteja de aceste bias-uri?- In loc sa inchidem complet pozitia, putem sa facem scaling out. Pe masura ce ne apropiem de targetul final si observam ca ramanem fara momentumul asteptat in piata, iesim treptat din pozitie si pastram o parte care ne expune la potentialul upside ramas (de regula 20-25% din pozitia initiala).- Sa fim disciplinati cu strategia de trading pe care o avem si sa ne asiguram ca setam targeturi bune. Daca nu facem asta, vom fi tentati sa culegem firimiturile trade-ului, nefiind increzatori in ce urmeaza. Asa ne vedem pozitiile inchise si ulterior pierzand din continuarea miscarii.Cutting your losersDe data aceasta, hai sa ne imaginam ca avem o pozitie care este in pierdere. Cel mai probabil, pozitia produce aceste rezultate fiindca planul de trading nu a functionat in setup-ul pe care il urmarim. Cu toate astea, suntem tentati sa vedem situatia altfel:- Din cauza ca pierderile sunt cantarite la nivel psihologic mai greu decat castigurile, preferam sa nu inchidem pozitia deoarece speram ca pretul va reveni la traiectoria dorita.- Consideram pierderile a fi doar paper losses si nu vrem sa le transformam in real lossesIn plus, admiterea unei pierderi monetare in investitii/trading inseamna sa recunoastem ca nu am avut dreptate in acea instanta, lucru greu de acceptat pentru unii. Cunoscand timpul, efortul si banii investiti, ajungem sa consideram pozitia ca o pierdere din toate aceste puncte de vedere, ceea ce adauga la greutatea de acceptare a esecului.“Cut your losers” se refera la folosirea constanta a unui nivel de stop loss, nu la inchiderea pozitiei inainte de acesta. Fiecare trade are un punct de invalidare la care daca pretul ajunge, este clar ca trade-ul nu merge in favoarea noastra. De aceea este bine sa inchidem pozitia inainte sa se adanceasca pierderile.Aceste puncte trebuie alese cu atentie, deoarece multi traderi se gasesc in situatii in care pozitia le atinge nivelul, sunt scosi din trade si apoi directia se inverseaza. Fiind un subiect complex insa, merita propriul sau articol.Ca sa nu picam in plasa atasarii de pozitie, ar trebui sa facem urmatoarele lucruri:- Sa analizam obiectiv charturile si sa setam punctele de invalidare corect, inainte de a deschide pozitia- Sa nu riscam mai mult decat suntem confortabili in fiecare trade (de regula 1-3% din portofoliu per trade).Chasing winners and cutting losers sunt doua fete ale aceleiasi monede si una dintre cele mai dificile provocari pe care le intalnim in pietele financiare. Din cauza nerespectarii lor ajungem sa fim bag holders sau sa nu maximizam profiturile.Ca in multe alte cazuri din pietele financiare, inamicul nostru numarul 1 suntem noi insine. Tindem sa urmarim profituri mici in timp ce realizam pierderi mari din frici nefondate si emotionale. Ca sa nu mai facem parte din cei care urmaresc fiecare pump al altcoin-urilor sau cei care raman cu tokeni in pierdere sperand o revenire magica, e nevoie sa invatam si sa evoluam constant in strategiile pe care le folosim.Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

In timp ce scriu sectiunea asta, BTC trece printr-o incercare de a se indrepta la $30.000 dupa ce urcase deasupra $31.000. Cu toate ca diferenta procentuala intre cele doua niveluri este mica (3%), inchideri deasupra/dedesubtul lor sunt semnificative considerand range-ul stramt in care ne aflam. Inca dinainte sa avem candela aceasta pe 4H (care, apropo, nu are un volum neglijabil), RSI-ul BTC forma o divergenta bearish. Toate astea au sens in contextul evolutiei pretului in ultima saptamana: se pare ca am ramas fara steam dupa vestile ETF-urilor iar reaplicarea fondurilor de investitii nu a fost un catalist suficient de puternic incat sa ne treaca definitiv peste rezistenta.

ETH se afla intr-o situatia similara dar cu o divergenta mai subtila. Dupa ce parea ca va reusi sa aiba un breakout, ziua de azi i-a anulat momentan planurile si l-a indreptat catre suport. Cei care au vrut sa faca frontrun vestilor despre ETF-uri ETH vor mai avea de asteptat pana sa primeasca suficient vant in pupa ca sa trecem de $2000.

Alts-urile sufera, unele mai mult decat altele. Dintre toate cele pe care le urmaresc (scuzele mele pentru PEPE & BCH traders), vestile FTX 2 si shilling-ul de pe Twitter au ajutat SOL sa atinga partea de sus a noului range despre care discutam acum cateva saptamani. 75% din ce am acumulat in ultimele saptamani am descarcat astazi la un pret mediu de $19.14.

In cazul unui breakdown al majors, ma pregatesc de inca o tura de cumparaturi. ARB si SOL raman printre preferati si o sa continui sa cresc bag-ul de EGLD daca ne intoarcem in zona de $33.Matei

Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA!  🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 16.000+ de pasionati si tine-ne aproape!

Reply

or to participate.