• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #102: Fapte nu vorbe. Cel mai valoros angajat

The Crypto Insider PRO #102: Fapte nu vorbe. Cel mai valoros angajat

TCI PRO #102 - Fapte nu vorbe. Cel mai valoros angajat

 The Crypto Insider #102: Fapte nu vorbe. Cel mai valoros angajat.

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor peste 16.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Ce-i pe masa:

  • Vlad scrie azi un text despre fapte nu vorbe.

  • Matei discuta tipologia celui mai valoros angajat.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre aftermath-ul cresterilor si noul environment.

The Macro

In foarte importantul market update pe care il gasiti in link-ul de mai jos explic de ce sunt tentat sa imi maresc stash-ul de bitcoin in perioada urmatoare. Ce s-a schimbat? Exista o serie de patterns intre ce a dat bitcoin-ului forta gravitationala pana acum, ce o accentueaza in perioada asta si cum poate evolua in urmatorii ani. https://youtu.be/pt5iAKF_93I

SA - Market Update - 14 Iulie

Hai sa incepem prin a ne uita la inflatie. Datele problemei: CPI in mai: 4%CPI in iunie: 3% Core CPI in mai: 5.3%Core CPI in iunie: 4.8%Primul lucru care ne sare in ochi este ca ambele date au venit semnificativ mai bune decat luna anterioara si peste asteptarile specialistilor. Core-ul scade astfel sub dobanda de referinta, un punct de inflexiune important, dupa cum scriam si intr-un newsletter anterior. Plecand din acest punct, exista o mare de interpretari care de care mai diferite. Sa dam zgomotul la mai mic pentru a putea auzi ce sopteste. "It would be "reasonable" for the U.S. to raise policy rates two more times in 2023 to guide the inflation rate on a sustainable path to 2%" a spus Cleveland FED President, Loretta Mester. Keyword-ul aici este: sustainable path. Practic, cum se asigura ca odata ajunsi in grafic nu exista elemente care imping ulterior inflatia intr-un nou vartej ascendent, lucru care ar ingreuna radiografierea corecta a noului status quo si ar impacta in mod semnificativ si alegerile de anul viitor. In conditiile in care in mai toate scenariile se ajunge la un CPI de 2% si fara o alta crestere a dobanzilor (nu o spun eu, ci Raphael Bostic, presedintele Atlanta FED), intrebarea care se pune este ce vede FED-ul si ii displace? Ce sta in calea sustainable path? De ce se doreste cresterea dobanzilor in conditiile in care sistemul bancar are limba scoasa de-un cot? O posibila explicatie ar fi somajul. Pe cat de buna a fost pentru Powell vestea cu inflatia care scade accentuat, pe atat de acre-amarui au fost cifrele somajului. Ecuatia aici pare relativ clara: daca somajul nu creste, FED-ul continua sa stranga surubul.

Imaginea de mai sus rezumata suna asa: 92% sanse ca dobanda sa mai creasca o data pe 26 iulie iar rate cuts sunt priced out pentru anul acesta. Aici e important de semnalat ca vorbim de un snapshot in time, lucrurile ar putea sa se schimbe complet avand in vedere ca din cele 373.000 de joburi din servicii, 232.000 sunt in mare parte sezoniere:

In plus, efectele politicilor monetare incep sa isi fac simtite prezenta la nivelul omului de rand unde asistam la o deteriorare similara numai cu perioada de dinainte de ultima criza economica.

"Don't fight the FED" e unul din truismele Wall Street-ului :) Un alt motiv de ingrijorare pentru Powell ar putea fi piata de stocks. Fact: cand CPI-ul era peste 8% si au inceput cresterile dobanzilor, S&P era la 4500 iar Nasdaq la 14700Acum, desi cu dobanzile la peste 5%, avem S&P din nou la 4500 iar Nasdaq zburda linistit la 15600. Sigur, intre timp s-a intamplat AI-ul ( apropo ce spuneam in market update referitor la lucrurile pe care nu le putem previziona si a caror impact este ravasitor), dar daca luam in calcul ca acum cateva luni am asistat si la 2 falimente bancare rasunatoare, exista o disonanta care ar putea spune o alta poveste in urechea lui Jpow.JPMorgan a publicat recent un sondaj:

Asta in conditiile in care Private Equity-ul are cantitati imense de cash pe margine si judecand dupa graficul de mai jos, nici nu par deocamdata tentati sa faca deploy:

Unul din motivele pentru care PE nu cade prada actualului FOMO poate fi interpretarea graficului de mai jos:

Am vorbit cu mai multe ocazii despre faptul ca exista o corelatie aproape perfecta intre cresterea lichiditatii in lume si o evolutie pozitiva a risk-on assets-urilor. La momentul vorbirii, din varii motive asupra carora nu voi mai starui acum, avem in prezent una dintre cele mai mari divergente in acest sens: SPX vertical up, global net liquidity (almost) vertical down.Asistam la acelasi tip de miscare si in crypto unde bitcoin a preluat conducerea ( dominance-ul confirmand miscarea peste 50%) pe fondul stirilor extrem de pozitive dinspre zona institutionala ( Blackrock, Vanguard, Fidelity,etc). Ramane de vazut cum va reactiona maria-sa BTC-ul atunci cand stocks vor urma traiectoria lichiditatii. Va ramane necorelat ca acum crescand astfel sansele ca Sergiu Manea sa-l adauge in portofoliul personal:

…sau ( asa cum ma astept) in vremuri ploioase vor merge in tandem. Concluzii: Un prieten imi spunea recent ca de multe ori ajungem sa credem ca un lucru nu se mai intampla doar pentru ca nu are loc fix atunci cand ne imaginam. Pe masura ce stocks se indreapta spre all time high ( nu doar in US, DAX-ul german e de asemenea in promise land), e indicat sa fim constienti ca dobanzile vor scadea numai odata cu scaderea pietei de equities. Daca Powell apasa inca o data pe tragaci nu e pentru ca nu a ajuns indeajuns de aproape de target ci pentru ca vede lucruri care ii pot muta finish line-ul. Acel sustainable path e noul "inflatia sa revina la 2%". Daca 2% e o cifra clara la care esti sau nu esti, sustainable path e subiectiv. Atentie la vorbe, action based on facts.

Take care, V

T-shaped people

Vremurile in care sa fii specialist exclusiv in domeniul tau au apus. Cel putin daca te intereseaza sa te evidentiezi in actuala forta de munca.Considerand evolutia internetului, telecomunicatiilor si sistemelor de colaborare in companii, se pune din ce in ce mai mult pret pe interoperabilitate si pe largirea skill-urilor, chiar daca nu devii specialist in ele. Fiindca, de cele mai multe ori, specialistii se inteleg doar intre ei sau au nevoie de un rol aditional, cineva care sa “traduca” ceea ce fac pe intelesul celorlalti - si invers.Cand vorbim de profesiile prezentului si de cele ale viitorului, cel mai des ne intalnim cu urmatoarele nevoi:

  • Lucrul intr-un mediu dinamic

  • Nevoia de rezilienta

  • Colaborarea cu un numar mare de persoane

  • Problem solving, decision making

Din nevoile enuntate anterior deriva un “nou” soi de angajat, asa-numitul T-Shaped Employee. El este o combinatie dintre generalisti (Jack of all trades, master of none) si expertii intr-un singur domeniu:

Daca sa fii maestru la un lucru e mai usor de inteles, la ce serveste sa detii cunostinte din mai multe alte domenii care nu-ti fac totusi parte neaparat din fisa postului?In primul rand pentru ca poti sa intelegi mai multe din ce fac colegii cu care lucrezi - si ei la fel. Asta permite o colaborare mai eficienta si elimina o parte din barierele dintre specialisti si ceilalti angajati. Intr-o companie care nu pune valoare pe acesti angajati, o echipa standard arata asa:

Fiecare culoare reprezinta un skill si, in baza cerintelor taskurilor, echipa se formeaza. Stiind ca ai nevoie spre exemplu de o echipa de ingineri pentru a fabrica masini, poti alege cate unul specializat per proces. Iar asta o sa functioneze atat timp cat fabrici exact acelasi fel de masina pentru zeci de ani.Ce te faci insa cand nu doar modelul pe care trebuie sa-l fabrici se schimba (spre exemplu materialele folosite, tehnologia samd) ci exista o schimbare si in uneltele/masinariile folosite? Acum este posibil ca unii dintre specialisti sa aiba dificultati fiindca sunt singurii care detin cunostintele necesare pentru operarea masinariilor. Dintr-o data se pot crea bottlenecks la care specialistii nu au de cine sa fie ajutati.Haide sa vedem cum arata o echipa T-shaped folosind un caz similar:

De data asta, mai multi membri ai echipei detin skilluri in acelasi domeniu. Spre exemplu, skill-ul persoanei cu galben este cel utilizat cel mai rar - dar apare uneori in taskurile echipei. Din acest motiv, chiar daca nu este nevoie de specializarea galbena, aceeasi persoana poate ajuta la task-urile care implica toate celelalte skill-uri: rosu, portocaliu sau mov.Revenind la exemplul anterior, este ca si cum inginerii ar avea cunostinte in domenii secundare astfel ca cei care nu sufera la fel de mult din cauza schimbarilor ar putea oferi o mana de ajutor in locuri in care exista bottlenecks. Asa, motivatia echipei, eficienta si viteza sunt imbunatatite considerabil cu un cost foarte mic. Acelasi concept se poate aplica si managerilor. In loc sa existe blocaje in comunicare sau imposibilitatea de a oferi ajutorul intr-un domeniu in care n-are cunostinte, managerul in sine poate fi liantul dintre specialisti (imaginea din stanga). Astfel, intelegand suficient de bine ce presupune munca fiecarui angajat, incheaga echipa mai bine. Si mai bine este insa cand echipa se intelege bine singura, fara sa fie nevoie de un intermediar pentru conversatii si transferarea expertizei (imaginea din dreapta):

Ca sa dobandim aceste skill-uri secundare putem face urmatoarele lucruri:

  • Sa ne folosim de resursele companiei/proprii ca sa dobandim abilitati noi prin cursuri, workshopuri, training-uri

  • Sa ne aflam in preajma altor specialisti pe care sa-i observam de aproape

Facand asta ne imbunatatim sansele de angajare/promovare in fata altor candidati si ne usuram operatiunile zilnice. Abordarea multidisciplinara ne permite sa vedem the bigger picture si sa nu ne pierdem in detalii, legand punctele de vedere ale tuturor si oferindu-ne sansa sa tragem concluzii mai bune. Si ne pregateste mai bine pentru viitorul muncii prin eliminarea dependentei de un intermediar :)Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

We win some, we “lose” some. Dupa ce saptamana trecuta parea ca ne blocam unde suntem si m-am bucurat de pump-ul SOL in cea mai apropiata rezistenta, $20, acum jucam pe un cu totul alt teren.Dupa stirile cu XRP si inflatia din US, alts-urile au luat-o razna iar preferatele, ca de obicei, conduc. SOL este de departe cel mai mare castigator pentru spot bag dar nici ARB sau EGLD nu o duc rau. Nu va zic de XRP sau XLM pentru ca sigur stiti (si n-am fost pozitionat ca atare). APE, pe de alta parte, se zbate sa iasa din infern dupa ce a facut ATL la $1.81.Mediul pentru SOL s-a schimbat atat de mult incat suntem obligati sa facem zoom out ca sa vedem cea mai apropiata rezistenta, aproape atinsa astazi: $33.

Mi-ar fi placut sa am o parte mai mare din bag-ul acumulat mai jos dar sunt fericit si cu adaugarile pe care le-am facut in momentul breakout-ului si cel ulterior. Practic, intre $28 unde suntem acum si pana la $33 nu avem aproape nimic. Doar un gap care asteapta sa fie filled. In afara de arestarea lui Mashinsky, avem doar vesti bune in crypto. Alts-urile au sanse mai bune sa nu fie considerate securities post procesul XRP, economia pare sa se duca intr-o directie buna, BTC scoate capul din range si vrea sa atinga $32.5k. Mai avem totusi 2 zile pe langa aceasta ca sa inchidem deasupra rezistentei weekly. Sper sa nu avem surprize si sa nu reusim in conditiile in care S&P500 face high-uri noi.

In perioada asta cred ca merita sa adaugam pozitiilor in timpul dip-urilor pana la proba contrara. Chiar daca am avut cresteri masive, majoritatea miscarilor impulsive se intorc sa retesteze niveluri anterioare, asa ca acolo e locul cu cel mai bun R:R in care sa punem ordere. Si, daca BTC nu face vreo prostie si sunteti curajosi, ar putea fi momentul oportun sa va jucati onchain cu niste protocoale care au tokeni :D Sume mici, desigur.

Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA!  🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 16.000+ de pasionati si tine-ne aproape!

Reply

or to participate.