• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #104: Anul 0: Quantitative Easing.

The Crypto Insider PRO #104: Anul 0: Quantitative Easing.

TCI PRO #104 - Anul 0: Quantitative Easing.

 The Crypto Insider #104: Anul 0: Quantitative Easing.

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor peste 16.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Ce-i pe masa:

  • Vlad scrie azi un text despre cum a schimbat QE regulile jocului

  • Matei discuta diferentele dintre pietele PVP si PVE.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading si noile pozitii deschise.

The Macro

Market Update-ul este mai jos: https://youtu.be/vlMFLTCuPWw

SA - Market Update - 26 Iulie

Avem o saptamana plina ( raportari din partea companiilor, FOMC, inflation data) dar ce mi-a atras atentia a fost o stire care nu are darul de a headlines: distressed US corporate debt a ajuns la 600 de miliarde de dolari. Practic, datorii care sunt foarte aproape sa se transforme in default, aceasta fiind una din piesele de domino care pare cea mai shaky. Intre timp, JPow isi urmeaza calea si mai creste inca o data dobanzile in ciuda faptului ca inflatia e la o aruncatura de bat de target. Si cine il poate blama cand somajul este cvasi inexistent?

Earnings-urile fac parte din aceeasi poveste. Cu cat companiile inregistreaza profituri mai mari, cu atat incentive-ul este sa isi pastreze angajatii si sa ii plateasca la acelasi nivel. Asta e motivul pentru care raportarile companiilor listate la bursa mi se par mai ilustrative decat discursul lui Jerome care pare sa nu mai sperie pe nimeni. Intre timp, marile banci sunt intr-un honeymoon continuu. Va las mai jos cateva date din raportul celor de la JPMorgan:

Intrebarea care se pune este daca bancile mai mici, cele regionale, stau la fel de bine? PacWest a inceput sa aiba probleme din martie astfel ca au vandut parti din business cu speranta ca vor redresa corabia. Ieri au sfarsit cumparati de Banc of California, o entitate mai mica. Impreuna au 36 de miliarde de dolari AUM, mai putin decat avea doar PacWest in martie. 😊La asta mai adaugam:

Mai precis: o buna parte din imprumuturile din zona commercial real estate sunt la bancile mici iar 30% dintre acestea au deja plati restante. 25 de miliarde vin de la cladirile de birouri, 23 de miliarde de la retail properties si 13.5 miliarde din zona hoteliera, in total peste 70 de miliarde de dolari. Asta conduce inevitabil si la scaderea accentuata a imprumuturilor acordate:

Viteza banilor scade iar growth-ul e dependent de aceasta variabila. No growth, no fun. Tendinta asta, pe masura ce efectele politicilor will kick in even more, se va accentua semnificativ. Dan Morehead de la Pantera Capital a scris recent un articol foarte bun plecand de la o constatare de natura istorica: Statele Unite a cunoscut inflatie foarte mare atunci cand FED-ul a lasat imprumuturile cu mult mai ieftine decat inflatia. Zonele sunt marcate cu rosu in imaginea de mai jos:

In trecut, bancile centrale pastrau dobanzile cu 1.8% in medie PESTE CPI. De la "inventia" numita Quantitative Easing, dobanzile au fost in medie cu 1.52% SUB CPI. Asta inseamna ca sistemul numai nu te obliga sa te imprumuti, sa cumperi, sa consumi, sa faci investitii speculative, iar asta conduce la cresteri ale preturilor. E important sa nu uitam acest aspect pentru ca nu va trece mult si ciclul se va relua. Excellent news pentru bitcoin & crypto industry! Si inainte ca toata lumea sa cante victoria FED-ului impotriva inflatiei, Bank of America vine cu un grafic interesant care ofera o perspectiva asupra viitorului inflatiei in functie de evolutia CPI-ului month-over-month:

Asta imi aduce aminte de o scena din The Godfather, reinterpretata ulterior si in Sopranos: Just when I thought I was out...they pull me back in. Iar perioadele cu inflatie crescuta nu sunt usor de navigat, putandu-se ajunge back to square 1 before you blink. In "cealalta lume", equity markets, lucrurile sunt overheated, dar nu nemaivazut de overheated:

Asta pe fondul unei volatilitati tot mai scazute:

Earnings-urile de saptamana asta ( 40% din companiile americane au reporting) vor da verdictul verii: isi va continua bursa traiectoria ascendenta sau vor incepe sa apara primele semne de slowing down? Se vor regasi semnalele transmise saptamana trecuta de Tesla si Netflix si la alte big tech caps precum Alphabet, Microsoft sau Meta?

Cert este ca dupa o perioada sustinuta de extreme greed S&P 500 este la aproximativ 5% de all time high.

Concluzii: Stim ca vanatul de all-time lows sau all-time highs si vaslitul impotriva curentului pietei este o lupta fara sorti de izbanda in ciuda impulsurilor noastre reptiliene. Asta e motivul pentru care in fiecare market update repet obsesiv: cheia consta intr-o radiografiere constanta, saptamanala, a noilor conditii. Una din consecintele cresterii dobanzilor cu o viteza record nu poate fi stock prices la all time-high la fel cum nu poti sti mai putine despre un domeniu pe masura ce il studiezi mai mult. Equity market e mai sus acum decat cand dobanzile erau 0%(!!!). Quantitative easing a schimbat complet regulile jocului si redeseneaza, in real time, un nou sistem imunitar pentru pietele financiare. Surubul se va strange pana in punctul in care nu va fi confortabil si ce se intampla de acolo inainte e anyone's guess. "Something gotta give" e fraza pe care Sergiu Manea a folosit-o ieri cand ne-am vazut la o vorba, sa mai impartim dreptatea in lume. Apoi se va activa si ceea ce asteapta investitorii ca pe Iisus: cutting rates. In actualul setup macro economic, nu poti sta cu dobanzile la nivelul din prezent fara a genera deranj major. Deocamdata Powell inca joaca in povestea inaspririi conditiilor iar efectul politicilor din ultimele 6 luni nu le vom vedea mai devreme de septembrie-octombrie. Take care, V

PVP & PVE markets

O caracteristica specifica crypto este aceea ca ramanem β€œsinguri” in timpul bear market-urilor. Turistii, VCs, investitorii TradFi se dau in laturi de cele mai multe ori in timp ce adevaratii believeri raman in piata. De la an la an, aceasta cohorta restransa se mareste insa vorbim totusi despre o piata cu o capitalizare de doar +-$1 trilion - nu suntem multi si, chances are, ne stim toti cu toti.Crescand cu jocuri de tip RPG/RTS (cu precadere Heroes of Might and Magic, Age of Empires si Rise of Nations) si MMORPG (World of Warcraft, Guild Wars) am deprins timpuriu cateva dintre conceptele insesizabile pe care le aplicam in crypto. De la deciziile de a nu iti aventura armata prea departe de baza (risk management) la managementul resurselor (portfolio management) sau cum sa abordez bataliile cu oponentii (tot un soi de risk management si research). Cine spunea ca jucatul pe calculator e o pierdere de timp clar nu stia viitorul finantelor.Una dintre primele lucruri pe care le invata jucatorii de MMORPG-uri este diferenta dintre cele doua medii principale:

  • PVP (Player vs Player) - are loc atunci cand doi jucatori interactioneaza unul cu altul si se afla in conflict (pe romaneste, se bat).

  • PVE (Player vs Environment) - are loc atunci cand jucatorul interactioneaza cu personaje controlate de calculator (NPC-uri) sau cu limitari precum foame/frig.

Aflandu-ne intr-o piata mica, avem echivalentul celor doua medii de interactionare si in crypto:

  • PVP - are loc atunci cand banii pe care ii facem sau ii pierdem sunt luati de la putinii participanti in piata (si exista o reimpartire a banilor catre cei mai rabdatori/agili/informati). Cel mai des se intampla asta in timpul bear market-urilor sau in cazul tokenilor cu lichiditate scazuta. Meta-ul se schimba constant si strategiile, la randul lor, trebuie imbunatatite.

  • PVE - cand retail-ul intra in piata si tot ce trebuie sa facem este sa ne facem un plan de iesire din tokeni, cresterile avand loc singure. Batalia pentru profit este mult mai usoara pentru cei cu experienta si avem parte de asta in fiecare bull market.

In momentul de fata ne aflam in scenariul PVP. Vedem asta peste tot: volumele de vanzare/cumparare ale tokenilor, activitatea din crypto, sentimentul general despre piata. Pana de curand, preturile se duceau doar in jos, ecosistemele erau pe moarte. Crestere stagnanta inseamna bani mai putini in industrie. Si bani mai putini inseamna mai putini participanti in piata. Asta inseamna ca cei care au ramas se lupta pentru o placinta mai mica, adica intre ei.In perioada asta, totul e mai riscant: toata lumea vrea sa profite de cresteri asa ca pozitiile raman deschise mai putin timp. Jocul momentului este rotirea banilor dintr-o narativa in alta (incepand de la L1s la L2s si apoi catre onchain tokens cu hamsteri, sobolani sau Sonic the Hedgehog). Putine dintre toate aceste povesti scoase in fata de diferiti influenceri vor ramane in picioare pe termen lung, scopul lor acum este doar de a maximiza profiturile si sa adune capitalul cat mai multor oameni intr-un singur loc.Va veni totusi momentul pentru intoarcerea la PVE. Banii externi vor incepe sa curga din nou, VC-urile vor pompa bani in proiecte, protocoalele vor ridica din nou runde la evaluari absurde. Iar pentru noi jocul se va schimba si totul va deveni mai usor. Fiecare dintre noi are nevoie de experienta a cel putin 2 astfel de cicluri PVP si PVE ca sa intelegem intreaga esenta a industriei. Fara ele nu vom sti ce armura sa ne punem atunci cand se vor schimba vremurile si tezele noastre investitionale nu vor evolua ca atare, lasandu-ne portofoliul in urma.Matei

πŸ“ˆCe-am invatat despre trading in ultima saptamana

Se pare ca divergentele bearish despre care tot pomeneam si-au facut efectul: BTC este in continuare sub suport, cu 2 inchideri definitive. Am cazut din range-ul anterior si nu e clar incotro ne indreptam. Probabil ca jumatate din industria crypto se uita la acelasi grafic, cu aceiasi indicatori:

Cedeaza $29.000? Mergem la $28.500. Cedeaza si acela? Ne indreptam spre $26.000. BTC se incapataneaza sa ramana la nivelul asta (si bine face, mai degraba vedem asta decat slabiciune continua) in timp ce alts-urile au facut retracement intregii miscari post SEC x XRP.Nu va spun nimic despre ETH pentru ca se afla in exact aceeasi situatie ca BTC. Se afla acum la jumatatea range-ului $1900-1800 pe care l-a stabilit in aprilie.Cum totdeauna exista o narativa care roteste banii spre un sector sau altul din crypto, in perioad asta avem tot felul de tokeni onchain. De la idei absurde la memecoins stupide si nu numai. Dintre toate, 2 mi-au rasarit in cale si am avut 2 punturi:

  • $RLB este tokenul celor de la Rollbit, marele cazinou crypto. Au existat multe discutii despre etica lor si de unde provin banii pe care ii folosesc pentru influencer marketing dar adevarul este ca genereaza o gramada de venit cu toate taxele de trading + cazinoul in sine

  • $UNIBOT este un telegram bot care permite sniping, copy trading & more cu foarte mare usurinta. Avand tot meta-ul onchain, lumea il foloseste si s-a creat atentie in jurul proiectului.

Amandoua proiectele sunt risky si nu se compara cu alte alts legacy, motiv pentru care sumele folosite sunt mici. Pozitiile sunt inca deschis (spot) si voi continua sa le tin ca sa vad cum evolueaza lucruri onchain si, implicit, pretul lor.Am mai adaugat putin pozitiilor de EGLD fiindca am ajuns in zona de interes, SOL si am inceput sa creez incet si o pozitie in OP

Newsletter-ul de azi a fost... πŸš€πŸš€πŸš€πŸš€πŸš€ BLANA!  πŸš€πŸš€πŸš€ PUTETI MAI MULT πŸš€ DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 16.000+ de pasionati si tine-ne aproape!

Reply

or to participate.