• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #88: ISM, PCE, trufandele, ş-altceva

The Crypto Insider PRO #88: ISM, PCE, trufandele, ş-altceva

TCI PRO #88 - ISM, PCE, trufandele, ş-altceva

The Crypto Insider #88: ISM, PCE, trufandele, ş-altceva

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Ce-i pe masa:

  • Vlad vorbeste despre ISM, PCE si alte cateva seturi de trei litere.

  • Matei analizeaza razboiul ascuns al dolarului.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre un momentum trade pe DOGE si un posibil altcoin season.

  • The Stakeborg Talks cu the one and the only Damian Horner, noul actionar al StakeBorg: 

M-AM ALATURAT STAKEBORG. AVEM O MISIUNE EXTREM DE IMPORTANTA.

The Macro

Market Update-ul e aici: https://youtu.be/44qg6g1CPZU

SA - Market Update - 5 Aprilie

Au fost, fara indoiala, cele mai intense 3 luni de la COVID incoace. S&P500 a fost ba 3860, ba 4000, ba 4200. Bitcoin-ul mai are un singur salt pana la 2x iar Ethereum a recuperat ce pierduse post-merge. Soft landing? No landing? Hard landing? Le-am avut pe toate pe masa. Pe acest fond, specialistii de la Morgan Stanley au iesit zilele trecute si au atras atentia ca investitorii s-ar putea impletici in cele doua scenarii pe care le avem la orizont: better-than-expected growth vs weaker growth ( si implicit scaderea dobanzilor) "We think risk/reward is poor for global equities relative to high grade bonds,and remain underweight the former and overweight the latter. From here, we believe risky assets would prosper in a scenario of better-than-expected growth, rather than even weaker growth with easier policy. Asia ex Japan, the one region where we see growth strong and accelerating this year, should be a relative outperformer."Despre manufacturing ISM am mai vorbit si va spuneam ca este un index creat de U.S. Institute for Supply Management pentru a masura "sanatatea" sectorului manufacturier. Mai multe detalii va ofera Stakeborg Academy Buddy mai jos:

Daca vi se pare interesant/good fun, nu ezitati sa intrati pe grupul de slack si in sectiunea #puneointrebare AI-ul nostru bazat pe GPT e gata sa va uimeasca. De altfel, SAButzul a fost ieri dus de manuta la Radio Guerilla de catre cei doi parinti ai sai: colegii mei Evelyne si Mihnea. Revenind la ISM, datele venite luna aceasta sunt cele mai slabe de la pandemie incoace:

46.3, semnificativ sub consensus si mult sub forecast-ul celor de la Trading Economics; e un semn ca dincolo de sunshines and rainbows vizibile acum pe stocks, baza piramidei incepe sa se clatine serios. Corelatia dintre ISM si S&P500 este vizibila mai jos, cu mentiunea ca piata urmeaza ISM-ul. Asta inseamna ca S&P500 face bottom DUPA ce ISM face bottom. 46.3 e cea mai jos valoare de pana acum deci logica ne spune ca daca aceasta corelatie se va pastra ( nu exista argumente serioase sa nu se intample) bottom-ul in equities nu a fost INCA.

Singura problema? De unde suntem in prezent ( 4092) si pana la low-ul din octombrie 2022 avem cale lunga: aproape 16%. In plus, daca se va urma scenariul din 2009, atat ISM-ul cat si piata de stocks vor avea o cadere destul de brusca.

Ceea ce stim deja inseamna pure pain pentru crypto. Alt suspect venit de curand pe turnanta: Personal Consumption Expenditures ( PCE) inflation data. Ca sa stim exact despre cine vorbim si de ce conteaza, bagam din nou Sabutzul in priza:

Si zice bine, nu-i fraer. PCE e de fapt indicatorul economic favorit al FED-ului cand vine vorba de inflatie. Ce se astepta? Headline PCE5.3% YoY0.2 MoMCe a venit? 5% YoY0.3% MoMIar Core PCI: Se astepta 4.7% cu 0.4% Month over month si a venit 4.6% si 0.3%. Sunt fix genul de rezultate in care fiecare vede ce vrea in functie de propria teza investitionala. Personal, cand rezultatele sunt neconcludente eu interpretez ca nimic nu s-a schimbat fata de ce stiam deja. Si asta e momentul in care profit de ocazie sa va readuc aminte diferenta dintre headline PCE ( sau simplu PCE) si Core PCE in cazul in care nu ati vazut Crypto After Dark-ul in care am vorbit despre asta.

Un alt subiect hot a fost pretul petrolului. OPEC a anuntat ca taie productia cu 1 milion de barili/zi ceea ce, tradus, inseamna ca vor creste presiunile pe preturile la mai toate bunurile si serviciile. Fix cand inflatia parea sa scada si primele semne deflationiste pareau sa fie tot mai vizibile (criza de lichiditate din banci la care ajungem imediat), tarile arabe mai scot un as din maneca.Nu ar fi o problema daca Arabia Saudita nu s-ar apropia si mai mult de China in timp ce Xi tocmai s-a pupat cu Putin. Rusia nu poate invinge Ucraina sprijinita de europeni si americani, dar Rusia poate iesi cu bine din afacerea ucraineana avand backers precum chinezii si sauditii. Un front Rusia-China-Arabia Saudita s-ar putea dovedi o nuca tare pentru americani si ar insemna vesti proaste pentru europeni (pana si micutul Macron si-a dat seama), dar mai ales pentru noi, romanii. Spre bucuria lui Sorin Ovidiu Vantu recent manifestata pe TikTok.

Ultimul subiect al zilei este dat de bancile care continua ( apropo de ultimul newsletter PRO) sa piarda lichiditate.

Bani care continua sa mearga spre money market funds:

Iar pentru a umple gaurile din sheets, bancile apeleaza la nou-inventatul BTFP:

Asta va duce la un expansion al FED sheet-ului deci fiti pregatiti pentru o noua plimbare a ideei de QE prin crypto twitter, imediat ce se da de veste. In incheiere vreau sa va amintesc faptul ca pietele sunt forward looking, investitorii ghidandu-si actiunile mai putin in functie de ce se intampla in prezent si mai mult bazat pe ce cred va urma. Prin urmare, avand in vedere ca exista nu unul ci mai multe narative, e foarte posibil ca un run sa fie condus de ceea ce pare mai proeminent la momentul respectiv ( scade inflatia -> scad dobanzile -> se opreste QT) fara ca celalalt scenariu ( inflatie sticky -> somaj in crestere -> scad dobanzile dar e recesiune) sa fie invalidat. Till next time, Vlad

Razboiul dolarului

Cum ziceam in ultimul newsletter Free, dolarul se tine inca bine pe picioare insa alte valute, precum yuan-ul chinezesc, vin sa erodeze din puterea sa. Din punct de vedere al finantelor, rezervele globale de valute au observat un declin al dolarului in ultimii 20 de ani. Deocamdata nu reprezinta un motiv sa ne speriem fiindca acesta conduce in continuare detasat cu 59% rezervele internationale. La ce trebuie sa fim atenti, totusi, este cresterea categoriei “Other” care contine dolarul australian, cel canadian, yenul chinezesc si francii elvetieni. Post crizei din 2008, acestea au capatat avant (cu precadere moneda Chinei) fiindca lumea a observat fragilitatea sistemului unui sistem financiar dominat de doua valute - dolarul si euro.

In momentul de fata, dolarul este considerat a fi global reserve currency - valuta in care alte state detin active precum obligatiuni sau actiuni si valuta in care se calculeaza preturile tranzactiilor internationale, spre exemplu, de petrol sau alte marfuri. Lucru care, pentru doua tari care nu folosesc dolarul ca forma de plata oficiala in propria tara, creeaza costuri deoarece ar trebui intai sa isi schimbe propria valuta in dolari pentru ca apoi aceasta sa fie schimbata in valuta tarii care a vandut marfurile. Tari precum Brazilia si China care sunt importatori respectiv exportatori importanti la nivel global au preferat recent sa sara acea conversie.Actiunea celor doua tari submineaza statutul dolarului ca global reserve currency insa nu este un capat d elume. Astfel de acorduri bilaterale in comertul international se fac odata la ceva timp. Ce arata, insa, este un trend catre valute alternative, fenomenul numit “dedollarization” - renuntarea la dolar in favoarea altor valute. Chiar daca observam totusi acest fenomen, efectul nu este neaparat net negativ pentru dolar. Desigur, atat timp cat nu este inlocuit ca forma de valuta preferata pentru tranzactiile internationale. In esenta, mai putini dolari in piata (dedollarization) vor face ca acestia sa valoreze mai mult, deci va fi mai greu pentru cei care au datorii in dolari sa le plateasca. Un feedback loop pozitiv pentru pastrarea importantei dolarului.

China, care este tara care detine a doua cea mare cantitate de obligatiuni din America, reduce din ele anual inca din 2014. In general, tarile detin aceste obligatiuni fiindca in comertul international au nevoie de dolari, acesta avand statutul de global reserve currency. Si China beneficiaza in mod direct de acest lucru fiindca prin cumpararea lor isi mentin valuta la un pret scazut fata de dolari, ceea ce inseamna ca exporturile lor sunt relativ ieftine. Exact ceea ce isi doreste cel mai mare exportator al lumii ca sa vanda si mai mult. Cam asa a evoluat China ca exportator in ultimii 20 de ani:

Dar ce se intampla cand dolarul nu mai este atat de folosit? Ei bine, nevoia de a detine astfel de obligatiuni scade, acestea putand fi inlocuite partial de obligatiunile altor tari cu care exportatorul are acorduri bilaterale. China cunoaste foarte bine statutul dolarului si este constienta de sanctiunile financiare aplicate Rusiei. Asta este unul dintre motivele pentru care isi reduc treptat expunerea la dolar. Printre celelalte motive se numara scaderea valorii obligatiunilor detinute si schimbarea US Treasuries pentru alte tipuri de obligatiuni, precum cele corporate.

Dolarul, ca orice alta valuta din trecut (si viitor) care isi asuma responsabilitatile sale, se afla constant in pericol. Totdeauna vor exista concurenti - si este pentru binele nostru ca societate sa nu permitem un monopol complet si permanent al unei singure valute. Repercusiunile unui astfel de scenariu ar fi dominanta globala si neputinta oricarui alt stat de a face ceva ca sa se fereasca.Este acesta, totusi, un motiv de ingrijorare acum? Niciunul dintre noi nu-si doreste sa fim sub controlul yuan-ului (cu atat mai mult digital) fiindca asta ar insemna surveillance in masa si control absolut asupra tuturor aspectelor vietii noastre. Inca nu ne aflam in punctul acela si situatia arata ca asta nu se va intampla in viitorul apropiat. Dar stim ca prevenirea este mai buna decat vindecarea. Asa ca we’ll keep an eye on how this plays out and update you.Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Pair: DOGE/USDTEntry: $0.09Initial SL: $0.088TP: $0.1

Cum analizam in articolul de saptamana trecuta, e posibil sa avem un mini altcoin-season. Iar asta depinde doar de BTC care trebuie sa ramana macar la acelasi nivel pentru mai mult timp. Deocamdata nu s-a miscat, ceea ce ofera alts-urilor un moment de respiro. Si ETH s-a hotarat si el sa se trezeasca in ultimele 3 zile, furand din lichiditatea BTC. Ca tot vorbeam de rotatii acum o saptamana :)

In momentul de fata de apropeim de rezistenta weekly de la $1935. Tehnic, este un moment prielnic vanzarii. N-am mai vizitat nivelurile astea din august 2022 si este practic un rounded retest la prima atingere. Dar daca vedem ca ETH se opreste in aceasta zona ca BTC ca sa absoarba ordinele de vanzare e foarte posibil sa reactioneze la fel: mai exact, sa sparga rezistenta.Daca nu o face totusi dar ramane in aceasta zona, our best bet sunt alts-urile care au sanse sa se bucure de mare parte din volumul BTC si ETH. Cu atat mai mult daca fac parte si dintr-un narativ de actualitate precum LSDfi sau ecosistemul Arbitrum.Am facut trade-ul saptamanii asteia dupa ce stateam pe Twitter si am observat iconita de la DOGE ca loading screen cand dadeam refresh. Cu toate ca i was early to the part (probabil sub 20 minute de cand se implementase schimbarea pe site), DOGE crescuse deja 15-20%. Trade-ul a fost unul bazat pe momentum-ul din piata si puterea si viteza cu care a crescut. Am reusit sa intru la valoarea de $0.09 si am setat targetul putin sub o rezistenta pe 4H, pe la $0.104. Voiam sa fiu sigur ca profit de impuls si inchid pozitia astfel ca am pus punctul de profit la $0.1.

Nu am iesit complet din pozitie la target (30%), intentionand sa las restul sa profite de potentiala continuare a cresterii. De aceea, odata ce trade-ul a atins punctul de profit si am redus din pozitie, am mutat SL-ul la entry point: $0.09. Jokes on me, 20 de minute mai tarziu am fost scos din pozitie pentru ca apoi pretul sa isi revina.Risk management-ul propriu-zis a fost poate prea conservator, insa eram multumit cu potentialele return-uri. Am intrat in pozitie cu 250 de unitati si am avut un profit de 8,33 unitati. Pentru viitoare trade-uri similare voi reduce marimea pozitiei si largi zona in care sunt confortabil ca pretul sa evolueze.

Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA!  🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider ReportDisclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape!

Reply

or to participate.