• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #89: Carne de tun sau SMART MONEY?

The Crypto Insider PRO #89: Carne de tun sau SMART MONEY?

TCI PRO #89 - Carne de tun sau SMART MONEY?

The Crypto Insider #89: Carne de tun sau SMART MONEY?

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Ultimul episod The Stakeborg Talks cu presedintele Camerei de Comert Americane e aici:

STRAINII VORBESC MAI FRUMOS DESPRE ROMANIA DECAT O FACEM NOI ROMANII

Ce-i pe masa:

  • Vlad vorbeste despre neschimbari

  • Matei discuta conceptul de contrarian investing.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre target-uri pentru SOL si planuri pentru saptamaniile viitoare.

The Macro

Market Update-ul e aici: https://youtu.be/UViTzAzfF7w

SA - Market Update - 12 Aprilie

"Don't fight the FED" e unul din truismele pe care le-am auzit cel mai des de cand a inceput toata tarantela asta cu inflatia. Stim deja ca au intervenit prea tarziu si mai stim si ca ne-au indus in eroare spunand ca e tranzitorie. Putem sa credem ca a fost incompetenta sau rea-credinta. La drept vorbind, nici nu stiu care ar fi varianta mai rea. Cu ce ramanem e ca FED-ul vrea ca americanul de rand sa isi tina banii in miscare. Ce transmite este: "Vrei sa iti pierzi puterea de cumparare tinand banii in banca sau ii pui in stocks?". Nu ar fi nicio problema daca aceiasi baieti destepti nu ar putea printr-o declaratie sau o serie de masuri sa colapseze preturile. Pare aproape magic din exterior pentru ca pot fi cei care manipuleaza piata in mod legal. Traim intr-un pro-WallStreet status quo. Asta e realitatea din teren pe fapte obiective. Mai departe, intrebarea e ce facem cu informatia asta: stam si ne plangem ca aia mari sunt rai si bogati sau incercam sa intelegem cat mai multe pentru a putea sa survolam toata aceasta realitate in cel mai profitabil mod posibil? Scopul nostru, dupa cum v-am spus in repetate randuri, este ca impreuna sa facem pasul de la retail-thinking la institutional-thinking. Pe scurt, sa devenim SMART MONEY. Traim intr-un moment in care "high interest rates" e numele jocului iar efectele asupra economiei sunt atat imediate si evidente cat si intarziate si ascunse printre randuri. Ray Dalio spunea: “It all comes down to interest rates. As an investor, all you're doing is putting up a lump-sump payment for a future cash flow.” Bancile, dupa cum vom vedea, sunt intr-o perioada de "no-risk to be taken" iar asta pune presiune pe economia reala. Bill Clinton a sintetizat cel mai bine: “You know what higher interest rates mean. To you it means a higher mortgage payment, a higher car payment, a higher credit card payment. To our economy, it means business people will not borrow as much money, invest as much money, create as many new jobs, create as much wealth, raise as many raises”.Plecand de la tocmai-venitele cifre pe inflatie ( cele mai importante CPI, CPI MoM si Core CPI), cred ca FED-ul va ridica inca o data dobanzile cand se vor intalni in mai, daca nu se darama ceva sistemic pana atunci. Sa le luam pe rand:

CPI la 5%, mai bun decat consensus. Checked.

CPI month-over-month la 0.1%. Nu wow ( am mai avut 0.1% si in decembrie si apoi a re-accelerat) dar nici nasol. Core CPI:

Din nou la 5.6%. Asta e buba. De 4 luni de zile, core inflation ( CPI minus datele volatile ca mancarea si energia) este intr-un range 5.5-5.7% sub care nu pare sa poata cobori. Exista si un nume: sticky inflation. Asta e si motivul pentru care Fedwatch tool-ul da sanse de 66% pentru inca o crestere a dobanzilor pe 3 mai:

Dincolo de inflatia sub diferitele-i forme, FED-ul se uita si la somaj pentru ca acolo se vede mai bine trend-ul cu privire la banii pe care oameni ii iau si ii cheltuie contribuind la inflatie. Datele care au venit saptamana trecuta spun de asemenea ca mare lucru nu s-a schimbat. 236.000 non-farm payrolls added vs 230.000 cat se astepta si 3.5% somaj per total, mai mic decat 3.6% care era consensul. Inainte sa incheiem si sa concluzionam trebuie sa ne uitam si in curtea bancilor unde unrealized losses continua sa fie un motiv de ingrijorare. Iar aici ajungem inapoi de unde am plecat: bancile sunt fundamentul Wall-street iar daca nu trec prin perioade in care trebuie sa faca rost de bani, aceste unrealized losses nu sunt vizibile publicului larg.

Iar aceste unrealized losses si climatul de incertitudine ii face sa fie extrem de risk-averse scazand la maxim creditarea:

Date realmente istorice:

Iar asta face ca majoritatea trade-urilor care exista acum in piata sa fie mostly pain trades: high-risk fara high reward:

Si SPX arata tot ca o scara gata oricand sa se prabuseasca:

ConcluziiStiu ca probabil sun ca un idiot care de luni de zile spune acelasi lucru: stay defensive in cash & stable; dar job-ul meu este sa spun ce vad si sa fac ce spun. Inflatia si somajul spun aceeasi poveste: nimic nu s-a schimbat major in ultima luna. Prin urmare, FED-ul va face ce a facut si ultima data: raise 25 de puncte. Nu am nicio indoiala ca la un moment dat tiparnita va incepe sa pompeze lichiditate in piata sub forma de QE pentru ca economia mondiala a devenit un drug addict care nu poate functiona fara sa isi ia doza. Acum insa, din cauza marelui baubau numit inflatie, drogangiul nostru e inchis la dezintoxicare. Nu primeste tratament de insanatosire, doar nu mai poate baxa drogul favorit: lichiditate. Va veni momentul in care va fi lasat liber, dar asta nu se va intampla daca ar putea contribui la agravarea altor probleme. S&P 500 nu a avut niciodata in istorie doua trimeste verzi in cadrul unui bear market. Sa fie acum exceptia? In ciuda tuturor datelor care subliniaza ca probabilitatea unei recesiuni este extrem de mare? Vom afla in urmatoarele saptamani. Till next time, Vlad

Contrarian trading

Fiecare dintre noi este predispus sa urmeze restul oamenilor din frica de penibil, respingere si dorinta de incluziune. Obisnuim sa ne inconjuram cu oameni cu valori familiare si ajungem uneori sa ne ne aflam intr-un echo chamber in care nu exista discutii in contradictoriu.Mentalitatea de turma e observabila in timpul alegerilor, in circumstante sociale si culturale, in familie, in investitii si asa mai departe. Si tocmai pentru ca toti suntem afectati de acest bias prin care avem impresia ca daca toata lumea face sau gandeste un lucru, acel lucru este automat validat ca fiind “bun” sau “corect”, au luat nastere strategii de a profita de pe urma acestui fenomen. Sa fii “contrarian” inseamna sa te opui sentimentului sau ideilor generale ale oamenilor - de pilda, anarhistii sunt prin definitie contrarians fiindca se opun ierarhiei guvernamentale pe care cu totii o acceptam.In investitii, acest tip de oameni pariaza impotriva directiei pietei. Ei se pozitioneaza contra curentului, vanzand cand altii cumpara si invers. Argumentul pe care se bazeaza este acela ca majoritatea investitorilor sunt o turma emotionala, manata in special de frica si lacomie. Din cauza asta, ei monitorizeaza preturile activelor si cauta punctul de cotitura cand directia se inverseaza. In practica, putem spune ca Warren Buffet este contrarian fiindca value investing este o forma de contrarian investing:"Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful"Tipul acesta de miscari sunt riscante fiindca se pozitioneaza impotriva unui curent care este deja confirmat, motiv pentru care si oportunitatile sunt mai rare. Upside-ul este ca trade-urile reusite au de cele mai multe ori un randament mare: spre exemplu, pariul ca un rally este doar un echo bubble se poate dovedi a fi mult mai profitabil decat castigurile aduse de cresterea temporara a preturilor. Problemele apar atunci cand incerci sa fii contrarian totdeauna: poti pierde miscari mari precum jumatate de bullrun pana cand ideile tale sa devina profitabile, cu un randament mult mai mic decat simpla strategie de buy & hold. De aceea, contrarian investing/trading ar trebui sa fie complementar strategiei noastre obisnuite. Ferestrele in care astfel de pozitii impotriva trendului pot aduce profituri mari sunt mult mai mici si rare decat ne-am astepta si timing-ul este cheia.

Unul dintre meme-urile preferate de pe Crypto Twitter e perfect pentru ilustrarea conceptului. De exemplu, atunci cand majoritatea oamenilor posteaza fotografii cu masini si ceasuri in timpul bull market-ului putem intui ca ne-am putea apropia de top-ul local. Lumea este euforica, neatenta, imbatata de lacomie: momentul perfect pentru o distributie.Toate deciziile astea trebuie luate in functie de EV, Expected Value. Mai exact, valoarea pe care ne asteptam sa o obtinem in urma actiunilor noastre relativa la riscul la care ne supunem. Cand are cel mai mult sens sa fim contrarians? Ne poate aduce mai multa valoare ideea noastra sau ar trebui sa ne pozitionam altfel? Suntem confortabili cu riscul asumat?Sa zicem ca avem posibilitatea de a participa la un joc care costa $2000 si sansele noastre de castig sunt urmatoarele (“joc” aplicabil trading-ului, investitiilor, deciziilor de business etc):

  • 10% sanse sa castigam $10.000

  • 40% sanse sa castigam $5.000

  • 50% sanse sa nu castigam nimic

EV = 10% * $10.000 + 40% * $5.000 + 50% * 0 = $3000Asadar, ne putem astepta ca cei $2000 pe care ii platim pentru participare sa se transforme in medie in $3000, insemnand un profit de 50% fata de investitia initiala.Nu totdeauna o sa aiba sens calculul EV. Uneori vom observa ca nu are rost sa participam in “jocul” respectiv. Totusi, insasi oportunitatea de a participa este valoroasa fiindca ne ofera o alternativa. Pozitiile short asumate de traderi sunt un exemplu bun fiindca acestea nu sunt disponibile pentru cei care investesc simplu si nu se alatura pietelor futures.In incheiere vreau sa mentionez ca orice calcule care includ sanse (risc) sunt supuse legii numerelor mari. Cu cat mai mult incercam sa participan in acelasi joc, cu atat ne vom apropia mai mult de EV-ul calculat. Este posibil ca din cateva incercari sa nu castigam nimic, lucru care ne va da o impresie gresita despre adevaratul potential al jocului. Fiindca imediat dupa am putea castiga de 10 ori la rand cei $10.000 si asa mai departe. Contrarians isi asuma aceste riscuri si cei mai buni dintre ei isi manageriaza riscul astfel incat pozitiile sa fie aproape no brainers. Keep an eye out for those opportunities.Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Trecand peste discutia despre CPI care a venit usor sub asteptari (iar cel core intocmai precum se asteptau analistii), vestile mai au nevoie de timp ca sa se aseze si sa fie reflectate in preturile activelor. Intorcandu-ne la crypto…BTC-ul pe care l-am vandut la $27.000 si recumparat la $28.000 a fost vandut acum la $30.000, rezistenta weekly. E posibil sa avem wicks deasupra $30k spre $32k insa planul este sa recumpar mai jos. Daca gasim acceptance peste $30k, iau in considerare sa recumpar BTC si sa intru in pozitie. Premisa insa este ca nu vom reusi din prima sa intrecem rezistenta. Am discutat in ultimele newslettere Free despre volatilitatea care se pregateste in spatele scenei si se pare ca am vazut o parte de ea. Daca BTC totusi nu scade si ramanem inca o data intr-o mini consolidare, cred ca RR-ul este in favoarea ETH si alts-urilor.

Ochii pe trade-ul saptamanii asteia sunt pe SOL care s-a bucurat de atentie in ultimele zile. Am avut un pump de aproape 15% de la partea de jos a range-ului $20-26. Avand pozitii spot in SOL, sunt interesat sa urmaresc evolutia lui catre partea de sus a range-ului unde sa descarc o parte din ce am acumulat in lunile care au trecut.Alternativa este sa nu gasim interesul necesar din partea cumparatorilor si sa esuam sa transformam linia de mijloc a range-ului ($23) in support si sa ramanem aici. In cazul asta o sa continui sa acumulez prin DCA si sa astept momentul oportun pentru breakthrough.

Pentru saptamanile viitoare o sa fie foarte important unde se situeaza Bitcoin pentru a intelege urmatoarele miscari ale pietei. Si speram la o imbunatatire a conditiilor de lichiditate care pot rasturna situatia foarte rapid.

Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA!  🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape!

Reply

or to participate.