• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #90: Ce urmeaza dupa cresterea dobanzilor?

The Crypto Insider PRO #90: Ce urmeaza dupa cresterea dobanzilor?

TCI PRO #90 - Ce urmeaza dupa cresterea dobanzilor?

The Crypto Insider #90: Ce urmeaza dupa cresterea dobanzilor?

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Tehnic

Non-Tehnic

Ce-i pe masa:

  • Vlad scrie azi despre scenariile pentru lunile urmatoare.

  • Matei diseca raportul US Treasury despre DeFi .

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre update-ul trade-ului SOL si noile target-uri in urma ultimei scaderi.

The Macro

Inainte de nitty gritty (or greedy?) va rog sa ne ajutati sa devenim mai buni completand un scurt chestionar. Dureaza mai putin de 30 de secunde. Click aici pentru formular. Market Update-ul e aici: https://youtu.be/jJ_auo34ug0

SA - Market Update - 19 Aprilie

Cei dintre voi care aveti investitii pe bursa sigur ati auzit de "sell in May and go away". Mai exact, exista mai multe statistici care confirma faptul ca stocks performeaza prost de la mijlocul primaverii si pana spre toamna, in octombrie. Am facut un poll pe Twitter pentru a lua temperatura. Dupa 236 de voturi, situatia arata asa:

Mai mult de jumatate cred ca S&P500 va performa bine si in al doilea trimestru. Asa sa fie? In prezent, la nivel macro, lupta principala se da intre doua forte redutabile: Piata muncii care da semne ca este inca robusta in ciuda tuturor masurilor luate de FED si a slabiciunilor aratate de ISM de exemplu. Daca ati uitat ce ISM PMI, il avem pe robotelul nostru SAB, gata sa intervina.

O piata a muncii robusta ( implicit un somaj scazut) inseamna ca lumea are bani sa achizitioneze bunuri si servicii si prin urmare contribuie la pastrarea inflatiei la cote ridicate.

  • Credit crunch-ul cauzat de dobanzile ridicate si care, in mod normal, ar trebui sa impinga inflatia in directia opusa apropiind-o de targetul autoimpus de catre FED, de 2%.

Si ca veni vorba de inflatie, haideti sa intelegem putin mai bine cifrele care au venit saptamana trecuta.Daca aruncam un ochi pe Core CPI (un indicator mai fidel pentru policy makers in timpuri de restriste decat CPI-ul simplu) putem remarca si cine este "capul rautatilor": Shelter-ul care se afla in a treia luna de crestere YoY (Year over Year)

Un element interesant: Core inflation este mai mare decat headline inflation (CPI)

De unde putem concluziona ca elemente care lipsesc din CORE, adica mancarea si energia ( acestea sunt scoase pentru ca sunt cele mai volatile variabile) sunt si cele responsabile de scaderea headline CPI-ului dn ultimele luni. Lucru usor de remarcat din graficul urmator:

Daca ne uitam putin pe numerele date de specialisti de la luna la luna putem vedea cu ochiul liber ca desi inflatia se afla in scadere evidenta, predictiile au devenit tot mai putin optimiste odata cu trecerea timpului.

Iar asta a fost imediat vizibil si in evolutia preturilor la equities de la inceputul anului si pana in prezent unde inregistram o crestere de 10% pe S&P500 si 25% pe Nasdaq.Este vizibil de pe luna ca investitorii nu mai sunt speriati de eventuale cresteri ale dobanzilor. Mai ales cei din crypto care au intrat intr-o retorica relativ simpla, dar mai ales simplista:

  • Cresc dobanzile? E bine pentru bitcoin pentru ca asta duce la extra presiuni pe banci si bitcoin doar se stie ca e alternativa la sistemul bancar in curs de autodemolare.

  • Raman la fel dobanzile? E doar un pas inainte de scaderea acestora si implicit QE iar noi stim ca lichiditate mai multa = cresc preturile la risk-on assets.

A devenit o certitudine aproape faptul ca pe 3 mai vom vedea alte 25 de puncte adaugate la target rate:

Ceea ce nu pare sa inteleaga lumea e ca nu dobanzile mari creaza probleme neaparat ci pastrarea acestora pe o perioada mai lunga de timp. Prin urmare, realist, avem urmatoarele scenarii pentru lunile ce vin:  

  • Ghidat fiind de inflatia sticky ( Core CPI, dar mai ales indicatorul preferat al FED-ului, core CPE) Powell continua sa creasca dobanzile cu cate 0.25% -> Building pressure, cresc sansele unei recesiuni => Bad for any investment nu doar pentru risk assets pentru simplu fapt ca retailul nu are bani de lucruri mai importante decat investitiile iar majoritatea smart cash-ului va juca defensiv cu treasuries & co.

  • Economia incepe sa pocneasca prin diferite zone ( mai ales pe la credite) si atunci JPow opreste cresterile. Se cheama ca pivoteaza? Nu. Sunt sanse sa treaca de la cresteri direct la taieri? Da, dar extrem de mici. Chiar si asa, daca o face e numai pentru ca ceva rau de tot s-a intamplat => Bad for any investment nu doar pentru risk assets.

Un alt buzz word in perioada a fost: recesiune. Inclusiv aici l-am tot mentionat de luni intregi ca o moara stricata. Urmatorul pasaj e din Wall Street Journal: "For the first time since officials began lifting rates a year ago, the Fed staff forecast presented at the meeting anticipated a recession would start later this year due to banking-sector turmoil, the minutes said. Previously, the staff had judged a recession was roughly as likely to occur as not this year".Cu ce trebuie sa ramanem de aici e ca majoritatea vocilor institutionale sunt incentivizate sa foloseasca mereu cele mai optimiste scenarii pentru ca jocul pe care il joaca se cheama: protejarea unui sistem bazat in primul rand pe incredere. 1$ are valoare pentru ca toti oameni au incredere ca maine va fi egal tot cu un dolar si va avea o putere de cumparare identica. Atunci cand aceste voci vorbesc de recesiune, fie ea si mild, inseamna ca scenariul asta e just around the corner.Iar o serie de indicatori cu privire la somaj deja semnalizeaza vremuri grele pentru omul de rand. Initial Jobless Claims ofera o imagine in avans cu privire la viitoarele cifre ale somajului.

Somajul urmeaza sa creasca in mod semnificativ iar asta va conduce la o scadere a inflatiei si implicit la oprirea cresterilor din partea FED-ului. Istoric, vremurile nasoale au venit dupa, tocmai din motivele pe care le enumeram mai sus: cresterile se opresc cand economia e in genunchi cresind mila.

Imaginea de jos ofera o perspectiva mai larga cu privire la evolutia pretului S&P500 pana cand FED-ul se opreste din crescut si dupa:

Piata crypto e semnificativ mai mica decat cea de equities iar asta inseamna ca eventualele cutremure se resimt mult mai puternic. Ca sa nu vorbim teorie, hai sa luam Repo Blowup-ului din 2019, dat ca exemplu cateva randuri mai sus. Bitcoin-ul venea pe un bonce puternic dupa un bear market pretty crazy. Din decembrie 2018 si pana in iulie 2019 pretul a crescut de aproape 4 ori. De la $3300 pana la $13.000. Din iulie 2019 pana in martie 2020, dupa cum ati vazut S&P a scazut cu 20.8%. Bitcoinul, chiar da facem abstractie de blackswan-ul din martie si luam ca reper decembrie 2019, s-a pravalit de la $13000 la $6500. 50%. Nu ma intelegeti gresit. Sunt si eu convins ca QE-ul este inevitabil. Diferenta dintre mine si cei mai multi optimisti incurabili de pe Twitter este ca eu, bazandu-ma pe date precum cele mentionate azi, cred ca mai avem de patimit pana acolo. Ceea ce inseamna, implicit, ca toata piata crypto e misspriced as we speak.Imi e greu sa cred ca nu vom avea o recesiune cand adaug la cele deja scrise si o imagine precum cea de mai jos cu acuratetea NY FED-ului in a prezice recesiuni:

In plus, voci institutionale care au tinut investitorii calmi si pe norisori roz pana de curand, acum par sa vireze putin:

Till next time, Vlad

DeFi prin ochii Trezoreriei Americane

La inceputul lunii, US Treasury a publicat un raport despre riscurile finantelor descentralizate. In 42 de pagini, autorii raportului au analizat vulnerabilitati, studii de caz, au discutat legislatia curenta si au oferit si niste recomandari pentru viitor. Iar definitia DeFi-ului data de ei include “protocoale si servicii de active digitale care permit tranzactii automate peer-to-peer”.Prima si cea mai mare teama exprimata este aceea a finantarii activitatilor ilegale precum terorismul sau spalarea de bani (masurile AML - Anti-Money Laundering). Raportul admite ca “majoritatea spalarii de bani si finantarii activitatilor teroriste are loc in bani fiat in afara ecosistemului activelor virtuale prin metode traditionale”, insa povestea pe care vrea sa ne-o spuna (explicit) este alta. Regulile KYC si AML fac parte din BSA, Bank Secrecy Act. Acest act, introdus in legislatia americana in 1970, are ca scop prevenirea riscurilor mentionate anterior si se adreseaza institutiilor financiare precum bancile. Pe scurt, institutiile financiare care ofera servicii care se incadreaza in cerintele BSA (neschimbate din ‘70) trebuie sa ofere informatii despre tranzactii “suspicioase” ale clientilor pentru examinare.Ideea pe care ne-o transmite Trezoreria este ca toate platformele ce ofera servicii financiare intra sub incidenta BSA si trebuie sa raporteze tranzactiile care-i trec pragul ca atare. Lucru care poate fi destul de greu pentru DEX-urile care ruleaza miliarde de dolari insa nu au o echipa centrala, ci sunt organizate sub forma de DAO. Probabil ati observat ca aplicatii precum GMX mentioneaza in termenii si conditiile de folosire ca utilizatorii nu trebuie sa fie rezidenti SUA. De cele mai multe ori asta se intampla deoarece protocolul prefera sa nu isi asume legislatia americana care este destul de dura si inaccesibila pentru crypto in momentul de fata - motiv pentru care isi muta sediul in tari cu reguli mai lejere fata de KYC/AML… sau chiar fara ele. Acest act de a migra catre tari mai permisive se numeste “regulatory arbitrage” si este o mare problema pentru statele cu reguli mai stricte. Asta se intampla insa cand exista un “sediu” sau o echipa centrala care isi asuma proiectul. Care este situatia cand proiectul este descentralizat si actioneaza ca un DAO? Raportul mentioneaza faptul ca de multe ori gradul descentralizarii este exagerat si ca putine proiecte actioneaza cu adevarat in acest fel. In plus, gradul descentralizarii se poate schimba in timp pe masura ce tokenii se distribuie unei mase mai mari de oameni si puterea echipei de bootstrapping se dilueaza. Si raspunsul la intrebare este dat clar: automatizarea proceselor financiare prin smart contracts nu scuteste “obligatiile” pe care “institutia” financiara le are prin BSA. Si, in mare, nici descentralizarea (sau cel putin nu la nivelul la care o cunoastem acum).Tot in raport gasim si informatii despre hack-uri celebre si cateva dintre metodele folosite de atacatori ca sa intre in posesia fondurilor. Coreea de Nord este numita de multiple ori prin Lazarus Group, dat ca exemplul suprem de “asa nu”. Investigand atacurile lor, Trezoreria identifica si cateva dintre punctele vulnerabile ale DeFi-ului: bridge-urile cross-chain, mixerele, contracte de staking pe tokeni derivati si pool-urile de lichiditate. Am fost placut surprins de assessment-ul lor si detaliile pe care le-au oferit la fiecare punct, semn ca exista o echipa cel putin competenta sa inteleaga fenomenul blockchain si cum functioneaza atacurile. Si nu de un singur fel, ci exploit-uri in cod, utilizarea flash loan-urilor sau breach-uri generale ale securitatii.Cat despre recomandarile oferite, Trezoreria pune accent pe punerea in aplicare a regulilor KYC/AML/CFT (Combating the Financing of Terrorism) si pe updatarea legilor ca sa se poata inchide gap-urile existente. Adica sa se asigure ca toate protocoalele DeFi intra sub BSA. Autorii mai mentioneaza ca sunt dispusi sa lucreze cu agenti din industrie si cu actori externi pentru reducerea arbitrajului legislativ si crearea unui sistem care sa ajute cu evolutia spatiului DeFi. Deschidere pe care am mai auzit-o pana acum dar a ramas doar in vorbe. Ramane de vazut daca de data asta va fi si pusa in practica… cu atat mai mult cu cat propunerile sunt vis a vis de sprinturi tech si granturi pentru inovatia in securitate.Documentul in sine este un snapshot: reprezinta lucruri care deja s-au intamplat si are scopul de raising awareness despre riscurile DeFi si cateva potentiale solutii. Ca majoritatea documentelor redactate de institutii publice US, este bine redactat si argumentat insa intrebarea este care va fi continuarea sa. Nu sunt complet sigur ca felul in care este pusa problema avantajeaza SUA in atragerea unor actori care sa colaboreze cu ei. Este posibil ca documentul sa ofere impresia opusa: fixatia lor pe un act creat si neschimbat de peste 50 de ani sa departeze inovatia si sa o redirectioneze peste hotare, cum o face deja.Sa privim si partea plina a paharului. Cineva s-a sinchisit sa scrie acest raport… si a iesit bine. Ce ne mai trebuie este un speech comun intre institutii si, preferabil unul asemanator cu al Trezoreriei si nu al SEC-ului.Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Tocmai ce am avut un flush in piata care a redus open interest-ul pe majoritatea tokenilor. Cred ca aveam nevoie de un “rinse” al nebuniei care parea sa se formeze in piata si al optimismului exagerat ca vom trecea din prima, fara probleme, printr-o rezistenta majora. Ca atare, BTC pierde pentru a doua oara $30.000 si testeaza a doua oara partea de jos a range-ului $30.400 - $29.300.

Am avut in schimb niste zile bune pentru cateva alts-uri, nereusind totusi sa starnim interesul la nivel general. SOL, ARB, AVAX au avut double digits gains pentru cine a fost pe faza. Am vandut din ARB jumatatea ramasa dupa airdrop la un pret mediu de $1.66 si caut sa acumulez incepand cu de la $1.40 in jos.Planul saptamanii trecut vis a vis de SOL s-a adeverit: ne-am indreptat catre partea de sus a range-ului inainte sa ne intoarcem repejor. Am vandut majoritatea bag-ului spot la un pret mediu de $25.30 (din pacate nu am avut orderele setate pentru $26) iar acum ne aflam la mijlocul range-ului. Deocamdata acesta actioneaza ca suport insa avand in vedere volumele cu care am scazut astazi ma astept sa mai vedem scaderi, astfel ca urmatorul target de acumulare este la bottom-ul range-ului, in jurul valorii de $20.

Consider ca am primit momentan confirmarea ca n-am avut puterea de a mentine $30.000 cu usurinta si ca mai avem de lucrat. Daca BTC pierde $28.500, avem cadere libera pana la $24.800. Si atat timp cat nu reusim sa stam deasupra $30.000, nici nu vom vedea un alt season. Short term, consider mediul de trading ca fiind risk-off si ca majoritatea alts-urilor o sa se deprecieze fata de BTC.

Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA!  🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape!

Reply

or to participate.