• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #92: Stagflație și băieți deștepti

The Crypto Insider PRO #92: Stagflație și băieți deștepti

TCI PRO #92 - Stagflație și băieți deștepți

The Crypto Insider #92: Stagflație și băieți deștepți

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Ce-i pe masa:

  • Vlad scrie azi despre stagflatie si baietii destepti

  • Matei discuta importanta norocului in succesul personal.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre starea pietei inainte de o saptamana plina de anunturi importante.

The Macro

Market Update-ul e in link-ul de mai jos, dar mai intai parcurgeti newsletterul :)https://youtu.be/trON3Qbonb8

SA - Market Update - 3 Mai

Ne apropiem de mijlocul anului ( ceea ce mi se pare shocking, semn ca am imbatranit) si cei care prevesteau o recesiune in Q2-Q3 incep sa prinda ceva mai mult curaj ca nu s-au inselat amarnic. Hai sa luam pe rand cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stim despre peisajul macro: Bancile regionale sunt intr-o situatie extrem de dificila pe masura ce depozitele le reduc lichiditatea ( asistam la cea mai rapida scadere a depozitelor din ultimii 50 de ani) iar unrealized losses se pastreaza la cote ridicate. Dupa "disolutia" First Republic Bank de acum cateva zile, am asistat practic la 2 din cele mai mari 3 falimente bancare din istoria Statelor Unite. In doar 3 luni.

Piata a facut deja pricing la acest scenariu. Ce nu stim este care va fi tonul comunicarii. Daca eliminam extremele ( foarte dovish vs foarte hawkish) ramanem cu un ton moderat care poate fi centrat pe una din urmatoarele doua ipoteze: 

  • "Rates are sufficiently restrictive" - DOVISH

  • "Additional policy forming will be approached on a meeting-by-meeting basis. - HAWKISH

Pana atunci, piata se reajusteaza si face pricing in la cuts abia la inceputul lui 2024. Ce repede se schimba vantul din piata! Si nu intamplator…GDP growth-ul a crescut cu 1.1% in Q1 2023, la jumatate fata de predictiile economistilor care se situau la 2% si in scadere dramatica fata de pace-ul trimestrului anterior care avea un solid growth quarter over quarter, de 2.6%. Stiu ca toata lumea sta cu ochii pe cele 2 trimestre rosii pentru intrarea oficiala in recesiune, dar ce trebuie sa luam in calcul e ca GDP-ul e un lagging indicator, adica nu confirma o recesiune decat cand e deja existenta printre noi si face victime. In plus, daca nu erau indeajuns de multe vesti proaste, inflatia nu pare sa dea inapoi si nici nu ar avea cum sa fie altfel daca lumea inca are bani. 3.7% a fost cresterea in Q1 in ceea ce priveste customer spendingul, cu un varf in ceea ce priveste bunurile de 7% (!!!).

Indicatorul preferat a FED-ului in ceea ce priveste inflatia - core PCE Price Index - a accelerat la 4.9%

Primele intrebari la care se gandeste orice om intreg la cap sunt: ok, ridici dobanzile, dar pana cand? Ce faci daca inflatia ramane tot crescuta? Ridici steagul si 4% e the new 2%? Cat e de sustenabil sa traim timp de mai multi ani intr-un mediu in care noua realitate a inflatiei e 2x? Cu cat mai poti creste dobanzile fara sa plesneasca ceva cu adevarat major? Cat le poti tine ridicate fara acelasi rezùltat mentionat anterior? La intrebarile astea a incercat sa raspunda Balaji in ultimul articol. Fiindca e destul de lung si greoi, va lasi mai jos thread-ul pe care l-am scris despre asta. Balaji a dat like deci puteti avea incredere in capacitatea mea de sinteza :))

In contextul asta agitat, Fidelity a scos un matrix in care trece prin toate posibilele scenarii si ce ar trebuie sa faca investitorii in functie de directia din care bate vantul.

Daca vreti o sinteza simpla: ipoteza lor de lucru este ca piata nu face pricing in la o recesiune in ciuda sanselor ridicate, motiv pentru care sunt circumspecti cu privire la actualul nivel al stock marketului. Si daca veni vorba de equities, S&P 500 este in momentul de fata condus de macro caps, top 10 companii ducand greul:

Doua date relevante in acest sens: 1. Din toata miscarea bullish de la inceputul anului si pana in prezent, Apple si Microsoft au fost "vinovate" de 50%. 2. Poate nu pare mare lucru, dar FAANG-ul a insemnat 94% din toata miscarea year to date.

De fiecare data cand volatilitatea (VIX) a fost in jurul actualelor nivele a urmat o miscare brusca. Aici simt nevoia sa fac o mentiune: astfel de high time frame moves pot dura si saptamani pana sa se intample. In general, tot ce inseamna macro are aceasta caracteristica fundamentala. Concluzia mea este una mai putin ortodoxa. Trei din cele mai mari patru falimente bancare din istorie au avut loc in cateva luni. Pierderile sunt suportate din buzunarele platitorilor de taxe in timp ce asset-urile profitabile sunt privatizate, vezi achizitia First Republic Bank de catre JPMorgan. Dupa anunt, Jamie Dimon & co au adaugat 10 miliarde in marketcap iar profiturile pe termen lung raman la baietii destepti. Datele acestei tranzactii raman, evident, confidentiale. Pe fondul cresterii dobanzilor de frica inflatiei, sectorul bancar american se consolideaza in jurul bancilor-stat. Se si vede cum rezervele acestora cresc pe fondul scaderii celor din bancile mici.

Se stie ca inflatia este in beneficiul celor care se afla cel mai aproape de robinetul cu bani marind si mai mult gap-ul dintre saraci si bogati. Atat timp cat nu ajunge ca surubul sa fie strans pana la revolte de strada, o recesiune nu ii incomodeaza pe king-makers. Till next time, VladP.S. Sa investesti in stocks nu a fost mereu extrem de profitabil. Daca ai fi investit in S&P500 in septembrie 2000, pana in septembrie 2010 ai fi pierdut 0.9% din totalul investitiei. "The Lost Decade", cum s-a numit, s-ar putea intampla din nou in cazul unei stagflatii, in ciuda feature-ului numit "money printer".

Rolul norocului in succesul personal

Stim ca munca grea aduce roade. Dar nu putem cu exactitate sa-i masuram cu precizie eficienta. Traim cu adevarat intr-un univers complet meritocratic care ii rasplateste pe cei mai truditori si talentati? Si daca nu, care este celalalt element care ne influenteaza soarta?Cele mai de succes persoane (indiferent cum masuram succesul - bani, timp liber, familie si prieteni sau orice altceva) impartasesc cateva caracteristici specifice: optimism, tenacitate, perseverenta, curiozitate, inteligenta emotionala, deschidere etc. Sunt aceleasi trasaturi despre care citim in biografiile marilor CEO sau in cartile de dezvoltare personala. Si este dovedit ca un cocktail de cat mai multe dintre aceste calitati e direct legat de succesul pe care il avem.Insa ramanem cu o serie de alti factori pe care nu ii putem influenta (sau cel putin nu cu usurinta). Spre exemplu locul in care ne nastem, care dicteaza venitul pe care o sa-l castigam. Sau numele de familie care, statistic vorbind, impacteaza posibilitatea de a deveni CEO sau de a fi promovat. Astea sunt doar cateva dintre lucrurile lasate la voia sortii (norocului) si care nu depind de noi. Si atunci, care e rolul pe care il joaca ele in succesul nostru?Raspunsul ar fi ca acest rol este mai mare decat ne-ar placea sa recunoastem. Alessandro Pluchino, Alessio Biondo si Andrea Rapisarda au studiat fenomenul in 2018 folosind un model matematic. Practic, au facut o simulare digitala pe 40 de ani (de la varsta de 20 pana la cea de 60) in care au observat carierele oamenilor (1000 la numar) de-a lungul timpului. Acestea au fost regulile simularii :

  • Fiecare persoana a inceput cu “succesul” setat la valoarea 10.

  • Fiecare persoana a primit o valoare aleatoare pentru “talent”, care reprezinta abilitatea individului de a exploata mai mult sau mai putin o oportunitate care i se prezinta (valori intre 0 si 1).

  • Odata la 6 luni, fiecare individ a fost expus la un numar de evenimente ghinioniste sau oportunitati. Daca evenimentul era ghinionist, succesul persoanei era injumatatit. Daca se ivea o oportunitate, succesul se multiplica in functie de talentul individului.

La sfarsitul celor 20 de ani (asadar, 40 de instante posibile), acestia au observat Principiul Pareto. Primii 22 cei mai de succes oameni detineau 44% din succesul colectiv in timp ce jumatate din populatie terminase cu o valoare sub 10 (cea initiala). Similar cu situatia reala, in care primele cele mai bogate 8 persoane din lume detin aceeasi avere ca cea mai saraca jumatate a populatiei globale.

Aflam cauzele acestui succes extrem analizand in detaliu simularea. Se afla printre acei oameni cei mai talentati din populatie? Cat a contat talentul in succesul final?Singura legatura intre talent si succes este ca printre primii oameni, toti aveau talentul usor deasupra mediei (0.6 in cazul nostru). Insa niciunul dintre ei nu avea un talent neobisnuit de mare, ceea ce ne da de gandit:

  • Mediocri dar norocosi > talentati dar ghinionisti

Si ca sa ilustram asta, studiul s-a uitat la evolutia celei mai de succes persoane si celei de pe ultimul loc:

Cea din urma avea un talent cu 20% mai mare decat prima dar succesul acesteia a ramas la niveluri minime din cauza lipsei de noroc (graficul de dedesubtul succesului in timp). Pe cealalta parte, cu verde, persoana a avut noroc de evenimente pozitive si a crescut exponential, chiar daca nu putea valorifica la maxim fiecare oportunitate (avand valoarea talentului mai mica). Sigur, comparatia este intre doua extreme dar e reprezentativa pentru scopul studiului. Indiferent de talentul cuiva (care poate include inteligenta , motivatie, determinare, creativitate, inteligenta), neprevazutele par sa cantareasca mai mult la sfarsit. Keep in mind ca rezultatele ar fi diferite daca ipotezele de la care plecam s-ar schimba (de pilda, daca un eveniment nefericit nu ar injumatati succesul ci l-ar scadea cu 30%).Ca sa nu ma lungesc, intentionez sa scriu articolul in doua parti. Saptamana viitoare ne auzim cu ultima parte in care discutam efectul descoperirilor asupra societatii si schimbarile pe care le putem face ca sa traim intr-o lume mai echitabila. Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Piata se afla aproximativ in aceeasi zona ca saptamana trecuta, asa ca nu avem vesti noi pe acest front. Equities, crypto sovaie inaintea intalnirii FOMC de azi, cu multi traderi deschizand pozitii ca sa incerce sa profite de potentialele miscari.De fiecare data am avut wicks lungi la momentul publicarii deciziei politicii monetare a FED-ului si cunoastem prea bine irationalitatea participantilor in jurul evenimentelor de acest tip. Caderea First Republic Bank a cauzat o mica crestere in crypto dar nimic semnificativ. De fapt, ne aflam la mijlocul range-ului $27.000 - $30.000 de care deocamdata nu reusim sa scapam. Daca ultimele 7 zile ne-au aratat ceva, acel lucru ar fi ca range-ul acesta capata din ce in ce mai multa putere si ca s-ar putea sa ne aflam aici o perioada mai indelungata.

Intreaga miscare a BTC pare sa fie un failed breakout. In esenta am incercat sa trecem de rezistenta HTF (weekly) de $30.000 testand-o de 3 ori si n-am reusit. Facand zoom out, cum ziceam si in editia trecuta, range-ul mai mare este $24.000 - $30.000 si din punct de vedere tehnic ne aflam mai aproape de rezistenta decat de suport, asa ca pozitionati-va ca atare. Mai mult, structurile LTF semnaleaza cam acelasi lucru: nu reusim sa atingem high-ul de $30.400 si avem de fiecare data wicks care ne resping din ce in ce mai puternic din crestere.Inca o data depindem de stocks, S&P500, care se incapataneaza sa ramana deasupra 4100. Poate vestile saptamanii acesteia o sa reuseasca sa termine formatia de HH, HL si sa ofere resetul necesar.

E posibil sa avem parte de un breakout in crypto (mai ales daca vedem alte banci care esueaza, un catalist perfect pentru narativa noastra). Insa prefer sa observ confirmarea trecerii deasupra $30.000 decat sa imi asum riscul acum si sa fiu bullish la rezistenta. No trades running into the FOMC meeting, still sticking to older targets.

Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA!  🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape!

Reply

or to participate.