• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #93: Cu buzunarele goale. Bancile mor mai repede decat scade inflatia

The Crypto Insider PRO #93: Cu buzunarele goale. Bancile mor mai repede decat scade inflatia

TCI PRO #93 - Cu buzunarele goale. Băncile mor mai repede decât scade inflația.

 The Crypto Insider #93: Cu buzunarele goale. Bancile mor mai repede decat scade inflatia

la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Am anuntat azi si cel de-al doilea invitat de la The Stakeborg Talks:

The StakeBorg Talks | Cătălin Muraru | ROTON

Pentru a nu mai avea barul neincapator si pentru ca discutiile din pauza si de dupa sa fie mai personale vom face evenimente o idee mai mici si mai flexibile.

Ce-i pe masa:

  • Vlad scrie azi despre CPI si efectul dobanzilor asupra omului de rand

  • Matei exploreaza cele mai eficiente strategii de impartire a granturilor.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre o saptamana marcata de slabiciune pentru alts si despre o strategie periculoasa.

The Macro

Market Update-ul e in link-ul de mai jos, dar mai intai parcurgeti newsletterul :) https://youtu.be/Qzt7xNk_3sI

SA - Market Update - 10 Mai

Am avut de curand o discutie pe tema modului in care politica monetara a unei banci nationale impacteaza economia reala. Interlocutorul meu, pe care sper sa il si am invitat la The Stakeborg Talks cat de curand posibil, imi atragea atentia ca dureaza minim 6 luni ca o crestere a dobanzilor precum cea inceputa de FED anul trecut in martie sa se transforme in cel mai puternic vehicul: imprumuturi scumpe catre business-uri. Sigur ca ratele pentru persoanele fizice care au credite cu dobanda variabila sunt in continua crestere, dar la nivel macro, cand business-urile incep sa aiba probleme cu lichiditatea e semnul ca economia urmeaza sa sufere. Iar asta se intampla:

Nu suntem la nivelul din 2008-2009 dar daca ne uitam si la faptul ca venim din zona negativa, toata panta ascendenta din ultimele 15 luni are aproximativ aceeasi dimensiune. Cum se manifesta? Cei mai multi nici nu mai pot imprumuta pentru diferite nevoi si nici nu mai pot sa isi refinanteze creditele scadente. Bine ca inca sunt indeajuns de multi bani incat salariile sa mai amane verdictul:

Ce poate schimba aceasta politica agresiva a FED-ului? Dusmanul public numarul 1: Inflatia (CPI) Tocmai au venit cifrele noi si cred ca povestea nu se schimba in mod radical. Dar hai sa vedem impreuna! Headline CPI a coborat de la 5% la 4.9%. Mai mic, dar luand in calcul masurile luate si scaderea anterioara ( de la 6 la 5%), optimismul este mai degraba unul temperat. Core Inflation Rate, masuratoare la care FED-ul se uita mai atent decat la headline CPI, a scazut de asemenea de la 5.6% la 5.5%. Daca e sa drill down per fiecare element, Bob Elliott care a petrecut o buna perioada de timp langa Ray Dalio la Bridgewater, vine cu o imagine relevanta:

Housing-ul, big boy, scade in sfarsit dar ramane la cote inalte si face imposibila misiunea FED-ului de a duce inflatia la 2%. Serviciile continua sa creasca, ceea ce nu are darul de a ne mira avand in vedere poza anterioara cu salariile in continua crestere. Partea cea mai proasta e data de inflatia de la luna la luna. Month-over-month CPI creste inca o data cu 0.4% dupa ce cresterea scazuse la 0.1% la raportarea din aprilie pentru martie.

Cam asa arata situatia dupa cea mai agresiva crestere a dobanzilor din ultimii 40 de ani. Powell a dat de inteles ca s-ar putea opri sau ca e foarte aproape sa o faca, lasand totusi o portita spre o noua crestere de 25 de puncte: “we are close or maybe even there". De unde specialistii credeau ca sansele unui nou hyke sunt aproape nule si acum 4 zile CME FedWatch dadea 1.5% pentru un astfel de scenariu, azi s-a ajuns la 14% dupa ce a fost si 22%.In numarul trecut ridicam urmatoarea intrebare: de ce ar crede Powell ca 5% e un nivel indeajuns de ridicat pentru a pune inflatia la pamant. Intre timp am gasit si raspunsul: istoria. Cand dobanda a fost mai mare decat Core CPI FED-ul a obtinut o inflatie sub pragul autimpus de 2%. Problema e ca inca nu suntem acolo :)

Core inflation e 5.5% iar dobanda 5.25%. Se va opri Powell si va astepta CORE CPI sa coboare sau he will meet it half way ca in povestile frumoase de dragoste? Nu stim, dar spun acum ce am spus si cand toata lumea dadea ultima crestere ca fiind ultima: sunt sanse mult mai mari decat 0 sa nu fie. Conform modelului de mai sus Core CPI ar urma sa fie aproximativ 4% in vara. Cat va tine Powell dobanda la acelasi nivel? Tot istoria ne poate ajuta. Pauza de dinainte scaderilor a fost in medie 5 luni, dar diferentele au fost mari. De exemplu in 2006 a durat 15 luni iar 2018, 7 luni.

Avand in vedere ca bancile deja crapa este imposibil de imaginat un scenariu in care 5.25-5.5% poate fi mentinut 8 luni de acum inainte fara sa ne ia dracu pe toti. Si ca veni vorba de banci…

Pe fondul unui tightening tot mai agresiv:

Iar lumea cauta siguranta si yield peste nimicul dat de aceste banci muribunde:

Banii pleaca din banci cu o viteza incredibila creand mari probleme de lichiditate acestora. Money market mutual funds au ajuns la recorduri istorice cu peste 5.3 trilioane de dolari si o crestere de 100 de miliarde numai in ultimele 2 saptamani. Am mai vorbit despre aceste market funds si in trecut, dar groso modo acestea sunt vehicule pentru a investi in short-dated treasury bonds. In traducere libera: se cauta locuri ferite de incertitudine.

Stiu ca peisajul pe care il creionez pare apocaliptic dar in ciuda ultimelor falimente bancare, doua din cele mai mari 3 din istoria Statelor Unite, inca nu suntem in punctul din 2008-2009.

Dar trendul e in acea directie dupa cum se poate vedea si in ce cauta lumea pe Google:

Concluzii: Powell este regele luatului de decizii pe baza de lagging data. E reactiv si plin de el. Fix invers de cum ar trebui sa fie pentru un soft landing. Nu stim inca daca e incompetent sau da cu barda in economia americana cu buna stiinta. Nici nu stii cum ar fi mai rau, daca ar fi sa reiterez ce am scris pe Twitter. Bancile mor pe capete iar ultima lui declaratie a fost "banking sector conditions have broadly improved since March". Cateva ore mai tarziu actiunile PacWest Bancorp au scazut cu 50% si banca a fost pusa in vitrina pentru vanzare. Cam atata baza poti pune in cele pe care le declara Jpow si cu toate astea, pietele cresc sau scad in functie de acest om. Tot mai multi investitori care stau cu cash pe margine sunt platiti regeste cu 5% pe an ca sa nu se suie in rollercoster-ul numit stocks. Asta face apetitul pentru crypto inca si mai scazut.

Rolul norocului in succesul personal 2/2

In ultima editie am vorbit despre cum o serie de oportunitati pot propulsa pe oricare dintre noi catre o viata de succes. Iar asta se poate intampla indiferent de abilitatile de care dam dovada - afirmatie pentru care avem exemple peste tot in jurul nostru.Acum ca stim ca nu este suficient sa lucram din greu pentru a ajunge in top, ne putem uita la cum este organizate sistemele de incentives in jurul carora se invarte lumea. Si sa vedem ce am putea face ca sa aducem in pozitii de succes oameni cat mai talentati.Incepand in scoala primara, bursele “de merit” se acorda elevilor care obtin cele mai mari note, in ordine descrescatoare, in functie de fondurile disponibile. Dar ce ne facem cand nu toata lumea a avut acelasi start si cand unii elevi sunt predispusi la rezultate mai bune datorita unui mediu mai favorabil? Principiul meritocratic al acelor burse este subminat de un inceput inegal si sta la baza zicalei “the righ get richer and the poor get poorer” fiindca mai multe fonduri disponibile pentru nevoile de baza si educatie vor conduce inevitabil la mai multe rezultate bune. In timp se formeaza o elita, costul fiind tot restul elevilor lasati in urma.Fortin si Currie au analizat metodele de impartire a fondurilor care maximizeaza rezultatele academicienilor. Prima descoperire a fost ca numarul de granturi primite de cercetatori nu erau direct corelate cu impactul lucrarilor si ca, in timp, investitiile in aceiasi cercetatori dadeau dovada de un randament din ce in ce mai mic. Fiindca un numar relativ mic de oameni continua sa obtina bani pentru eforturile din trecut, insa fara sa demonstreze ca studiile lor vor evolua si in viitor. Conceptul economic de diminishing returns explica cel mai bine acest fenomen:

Exista un punct in care investitiile (in cazul acesta granturile obtinute de cercetatori) nu mai genereaza acelasi randament. Acesta nu reuseste sa mai tina pasul si incepe sa scada. Intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este: Cum obtinem cel mai mare randament general posibil in timp ce ne ferim de randamente negative?Intorcandu-ma la studiul initial, dupa terminarea simularii pe 40 de ani, autorii au introdus inca un factor: posibilitatea oferirii de fonduri. In ordine descrescatoare din punct de vedere al eficientei, putem observa cum s-au descurcat diferite modalitati de impartire si sa tragem niste concluzii:

  • Cele mai proaste metode (in partea de jos a tabelului) sunt cele care vizeaza doar cei mai de succes oameni

  • Strategiile mixte (cei mai buni + random) sunt in mijloc

  • Modalitatile de impartire egale sau aleatorii sunt in top

Modelul ne arata ca, intr-o lume in care sansele joaca un rol important, ajutarea cat mai multor persoane ofera cel mai bun randament. In coloana “Talented individuals” este trecut numarul de persoane talentate care au obtinut un succes peste medie ca efect al strategiei de impartire a fondurilor. 60% dintre ei reusesc sa se incadreze folosind prima strategie si 100% din ei prin impartirea a 5 unitati tuturor persoanelor.Ce merita tinut minte din ambele cercetari este ca felul in care functioneaza in prezent ajutoarele “meritocratice” nu ajuta la crearea unei lumi echitabile, ci mai degraba de indeparteaza de ea. Desigur, exista exceptii de la regula si oameni care o sa exceleze in ceea ce fac cu extra ajutoare dupa ce deja s-au dovedit de succes - insa tocmai de aceea sunt exceptii. Numerele arata ca o mai buna distributie a fondurilor creste drastic impactul oamenilor talentati care altfel poate nu ar fi putut sa invinga mediile defavorizate din care vin.Si, mai mult decat atat, oportunitatile sunt inegal distribuite. Talentul, aptitudinile, experienta au nevoie de oportunitati ca sa fie valorificate. Fara ele, cei cu cel mai mult potential pot pierde cursa inaintea ca aceasta sa inceapa.Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Astazi a venit US Core CPI la 5,5% - cu 0.1% mai mic decat ultima raportare si in linie cu asteptarile. Still early to say fiindca au trecut doar cateva ore de la anunt insa lumea s-a aruncat sa cumpere tokeni, inflatia parand sa scada.Zooming out, however, ne aflam cam in acelasi loc:BTCSuntem in partea de jos a range-ului, ceea ce ar fi putut fi un trigger pentru traderii care cauta sa maximizeze zona $27.000-30.000. Pe daily insa avem mai bine definit un lower high la $29.500 si, dupa scaderile ultimelor zile, un bounce era de asteptat (cu sau fara CPI). Va puteti inchipui ce a facut acest slow bleed pentru alts-uri. Practic maxpain pentru toti cei care nu s-au rotit suficient de repede la primele semne de slabiciune.

ETHETH intra in a treia saptamana de price action nehotarat. Ultimele doua s-au incheiat sub forma de doji candles insa cu niciun semnal clar de continuare. Tot ce stie si isi asuma piata este ca inca nu am avut un catalist suficient de puternic care sa ne dicteze directia in continuare.

Still, nu cred ca este o idee buna sa ne asteptam la putere din partea oricaror alts fiindca majors inca nu arata calea. Zilele urmatoare o sa ne dea o idee mai bune despre cum simte piata ultimele vesti dar pentru cei dintre voi care nu se pot abtine, regula de “sell your losers, add to your winners” poate fi o strategie de trading. Cu atat mai mult cu cat putem hedge-ui pozitii care sa mearga concomitent.La un nivel foarte simplist (si neluand in considerare analiza tehnica care ar trebui facuta pe fiecare token in parte, pe multiple timeframe-uri) ne putem uita la tabela alts-urilor pe care le urmarim si sa vedem cresterile/scaderile:

E o strategie riscanta si ce se axeaza pe termen (foarte) scurt. Daca decideti sa o urmariti, stay safe cu puncte de SL apropiate si sizing corect. Sau mai bine asteptam cu totii holy grail-ul pietelor financiare: certitudinea unui trend. Ca sa ne pozitionam in favoarea lui.

Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA!  🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape!

Reply

or to participate.