- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #99: Success is a lagging factor. TradFi intra in crypto
The Crypto Insider PRO #99: Success is a lagging factor. TradFi intra in crypto
TCI PRO #99 - Success is a lagging factor. TradFi intra in crypto
The Crypto Insider #99: Success is a lagging factor. TradFi intra in crypto
Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor peste 16.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!
Ce-i pe masa:
Vlad scrie azi un text intitulat "Success is a lagging factor"
Matei discuta implicarile intrarii TradFi in crypto.
Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre primul trade in 10 saptamani si Bitcoin.
The Macro
Market Update-ul e in link-ul de mai jos, dar mai intai parcurgeti, va rog, newsletterul :) https://youtu.be/TzmQjbn7BSY
SA - Market Update - 22 Iunie
Cand incep sa scriu partea mea din acest newsletter, ma gandesc mereu ca exista ceva care imi scapa, un unghi pe care nu il am clar, pe care nu l-am acoperit cum trebuie. Acum ca sunt plecat si aloc o buna parte din timp plimbatului si ganditului, sentimentul a fost si mai acut, dar ieri, la un moment dat, mi-a picat fisa: tot ce facem e a work in progress. Noi insine suntem un continuu work in progress. Iar daca acceptam asta ( si trebuie sa o facem pentru ca e o axioma fara de alternativa) se schimba complet datele problemei intrucat the end of the game se disipeaza iar jocul devine endless. Endless pare si TGA ( Treasury General Account) dupa ridicarea plafonului de acum cateva saptamani iar incarcarea acestuia abia incepe. Mentionam recent ca asta va adauga extra pressure pe lichiditatea din piata, dar cred ca efectele, ca mai mereu in zona macro se vor simti cu intarziere. CPI & Rates: FED-ul a pastrat aceeasi dobanda ca la intalnirea precedenta dar a dat de inteles ca pana la sfarsitul anului urmeaza 2 cresteri cumuland 0.5%. Piata tinde sa-i creada doar partial si face price in la: o singura crestere, de 25 bps si apoi la taieri de 150. Jim Bianco, unul dintre analistii a carui cont de Twitter chiar merita urmarit, merge mai departe spunand ca REAL interest rates "are not remotely high" si ca tinde sa il creada pe Powell.
Omul nostru a spus-o raspicat: "cuts are a couple of years out" iar membrii FOMC preconizeaza o revenire a CPI la 2% abia la sfarsitul anului viitor.
Nu toate componentele inflatiei reactioneaza identic fiecare avand propriul lagging factor. In timp ce CPI-ul e deja la 4% si rapiditatea scaderii poate indica o iminenta ajungere la 2%, daca eliminam din ecuatie mancarea si energia, lucrurile sunt mai putin roz:
Un alt lucru trecut mai mereu cu vederea este ca si aceste cresteri ale dobanzilor au la randu-le un lagging factor, acesta fiind si motivul pentru care actuala pauza poate fi edificatoare pentru policy makers. Au dus dobanzile peste CPI si aproape de core CPI, mai departe, pentru a nu te expune la riscuri sistemice, lasi piata sa iti semnalizeze daca se regleaza in directia dorita sau e nevoie de o noua interventie. Pariul meu e ca Powell isi doreste mai mult ca oricand sa vada somajul crescand semnificativ, dar economia s-ar putea demonstra, dupa cum am vazut si pana acum, mai resilient decat se asteptau cei mai multi, in frunte cu subsemnatul. Si yield curve inversions au un lagging factor. Spuneam acum cateva luni ca exista o corelatie aproape perfecta intre inversarea 2y-10y ( dobanzile la 2Y bonds devin mai mari decat la cele de 10 ani, anormal in contextul unei economii sanatoase) si declansarea unei recesiuni. Istoric, somajul a intrat in zona de recesiune la 12-21 de luni de la momentul inversarii iar acum tocmai s-a implinit anul.
Prin urmare, candva in urmatoarele 9 luni, somajul ar trebui sa fluture steagul. Avand in vedere peisajul macro, trigger-ul ar fi logic sa vina mai devreme, dar cand te uiti la toate cate se intampla, realizezi ca mai bine te abtii de la pronosticuri. Markets play their own music. In timpul recesiunii din 1990, a fost nevoie de 18 luni ca jobless claims sa ajunga la 400k, nivelul unanim acceptat ca fiind recesionar. In 2001, in 12 luni a fost done deal. La ultima criza, inversion-ul a avut loc la sfarsitul lui 2006 iar piata muncii s-a deteliorat masiv abia in vara lui 2008.Commercial real estate: Am vazut impreuna ISM-ul pe manufacturing care persista in zona de contractie iar luand in calcul ca nici cel pe servicii nu e departe, e fair to assume ca mediul de business gafaie si ca situatia se va inrautati moving forward. COVID-ul a deschis o cutie a Pandorei care poate s-ar fi inchis de la sine daca inflatia creascanda nu arunca economia reala in deriva. White-collar workers ( lucratorii din zona administrativa) petrec peste un sfert din timpul lor muncind de acasa iar asta face ca spatiile de birouri sa fie tot mai pustii:
Iar lipsa chiriasilor duce la scaderea randamentelor ceea ce inseamna o prabusire a preturilor:
Si cum o piesa de domino nu cade niciodata singura, commercial real estate-ul e concentrat in bancile mici care sunt sugrumate de consecintele policii monetare a FED-ului:
Asta e motivul pentru care CEO-ul Soros Fund Management, Dawn Fitzpatrick a mentionat de curand ca falimentul mai multor banci este iminent.
Si aici e momentul in care apare din nou termenul "lagging" pentru ca presiunea pe business-uri INCA nu genereaza probleme indeajuns de mari. Bancile au raportat "excellent credit performance in commercial real estate lending, with low delinquency rates and minimal losses". In plus, alte segmente din commercial real estate precum cel industrial sau hotelurile performeaza binisor; semn ca deja-celebru cutit inca nu a ajuns la os. Dar e pe cale sa se intample daca luam in calcul ca imprumuturile au scazut cu 41 de miliarde saptamana trecuta, a doua cea mai mare scadere din 2008 incoace.
Stocks :) Stiu ca pot fi cumva ridicol atragand constant atentia asupra faptului ca bursa americana este supraincalzita in mod artificial de evolutia foarte buna a cateva companii care inseamna un procent mare din toata capitalizarea pietei. Chiar si asa, trebuie sa spun ce vad: risk/reward-ul, oricum te-ai uita NU E ACOLO:
A doua idee cu care vreau sa ramaneti pe subiectul equities este ca: Stock market nu e totuna cu economia reala iar cel mai bun exemplu in acest sens este US HomeBuilder Index care, intr-un moment absolut groaznic precum cel din 2008, a crescut de doua ori cu cate 50% inainte sa se prabuseasca. Sentimentul pozitiv se poate pastra in zone ridicole pentru perioade lungi de timp.
E valabil si in crypto. Ba chiar mai mult aici la noi in batatura. Concluzii:Smart Money lucreaza pe orizonturi mari de timp iar asta le creaza un edge greu observabil, dar extrem de important: daca reusesc sa isi controleze inevitabilele psychological biases, pot evita sa fie pacaliti de narativele extrem de inselatoare care se deschid pe termen scurt. Adica fix momeala pe care cei ca noi o musca instant. Balaji a fost recent intr-un podcast cu Tom Bilyeu si a reiterat motivele pentru care America (si noi impreuna cu ea) e pe marginea prapastiei. Unele lucruri nu se schimba in mod radical peste noapte: vom avea o recesiune. Intrebarea e cand se va declansa si cum va arata, nu daca va fi. Inclusiv setup-ul declaratiilor publice e acelasi ca atunci: pause, toata lumea visa la un soft landing in 2007 si apoi shit hits the fan in 2008. Atunci vorbele lui John Maynard Keynes au parut profetice: "When you owe your banker $1,000, you are at his mercy, but when you owe him $1 million, βthe position is reversed.β Succesul e un lagging factor pentru ca e un cumul de alte lucruri care au la randul lor lagging factor. Generatia noastra (80% dintre subscriberii la Stakeborg Academy au intre 26 si 40 de ani) trece prin prima criza majora, neavand exercitiul dat de experienta. Fiind atenti la ce se intampla, discutand cu cei din jur si intelegand evenimentele macro ce se succed saptamana de saptamana, ne accentuam learning curve-ul si contribuim astfel la scaderea "lagging-ului". Eu cred ca e important. Take care, V
TradFi intra in crypto
E posibil ca ultimele doua saptamani sa fie cele mai eventful din tot anul pentru industria crypto. Cu atat mai mult cu cat vestile despre firmele traditionale de finante vin fix dupa cele mai multe si mai serioase acuzatii aduse exchange-urilor si altor provideri de servicii.Aflam acum cateva zile ca Invesco, WisdomTree, Blackrock au aplicat fiecare pentru ETF-uri spot de Bitcoin, cei din urma avand o istorie aproape imbatabila pentru ETF-urile la care au aplicat, aproape 600 fiind acceptate si doar una fiind respinsa. Safe to say ca in momentul asta, un ETF Bitcoin se afla in maini bune si are cele mai multe sanse de a fi acceptat. Cei trei giganti mentionati anterior manageriaza impreuna peste $11,5 trilioane in active, de 10 ori mai mult decat intreaga piata crypto si de 20 de ori mai mult decat capitalizarea de piata a Bitcoin.Ieri am aflat ca si Citadel Securities, Fidelity si Schwab intra in crypto prin finantarea unui exchange, EDX Markets. Sa speram ca blestemul celor trei litere nu se va aplica si lor). Nasdaq sustine ca pana la sfarsitul Q2 va lansa un serviciu de custodie crypto, capitalizand pe cererea din partea investitorilor. Si exista voci care spun ca Fidelity ar putea sa cumpere Grayscale sau sa redeschida si ei aplicatia pentru un ETF Bitcoin.Pe continentul european, Deutsche Bank a aplicat pentru o licenta de active digitale in Germania pe care intentioneaza sa o foloseasca tot pentru servicii de custodie si, eventual, sa le permita utilizatorior sa vanda si sa schimbe tokeni prin intermediul unei platforme. Lucru care ar veni la pachet cu servicii pentru taxare, evaluarea serviciilor, staking si intreaga suita.Ne punem intrebarea daca a fost concertata intreaga miscare. Fix inainte de asta, SEC-ul a dat in judecata pe toata lumea, trimitand piata in jos si asigurandu-ne a noua saptamana de net outflows in spatiu, ajungand la un total de $423 milioane:
Timing-ul pare sa fie perfect: preturi scazute in baza carora institutiile de finante traditionale pot acumula linistite si nesiguranta legislativa. Iar ei, noii giganti, vor poza drept eroii industriei care ne-au ajutat sa ne ridicam din noroi. Adevarul fiind, totusi, urmatorul:
Daca crezi in ethos-ul crypto, indiferent daca ai punctul de vedere al unui BTC/ETH maxi sau nu, e greu sa nu te intristezi putin la vestile astea. Ceea ce se dorea la un moment dat a fi un univers complet descentralizat este usor dezasamblat pe piese pentru ca apoi sa fie ingradit tocmai de cei de care vrem sa ne ferim: bancile si/sau asset managerii traditionali.Desigur, exista argumentul ca fara ei nu am putea sa evoluam intr-o piata matura. Adevarul este ca spatiul crypto este o piata financiara ca oricare alta, deci un motiv bun pentru cele mai mari firme sa-si doreasca sa fie prezente. In plus unul dintre lucrurile pe care le discutam des in ultimele luni, lichiditatea, este beneficiul numarul unu care acesti manageri vin. Daca ETF-urile lor vor fi acceptate, exista sanse ca inclusiv fondurile de pensii sa aloce cateva procente in ele pentru diversificare si expunere la multiple piete. Chiar si acele cateva procente ar creste semnificativ lichiditatea din sistem iar noi, cei care am supravietuit si urmarim spatiul, vom beneficia.Si in momentul de fata, poate lucrul de care avem cea mai mare nevoie este prezenta politica. Cativa politicieni din intreaga lume au adoptat o atitudine prietenoasa si incurajatoare crypto pe spatele careia au reusit sa castige simpatizanti. Dar cei cativa indivizi pierd din revelanta in fata multitudinii de actiuni pe care SEC-ul de pilda le ia impotriva noastra. In schimb, eforturile de lobby pe care TradFi le-ar face pentru asigurarea cresterii propriei felii din placinta ar eclipsa tot ceea ce s-a facut pana acum. Vorbim de potentiale beneficii de taxare pentru investitori, un cadru legislativ clar si care incurajeaza inovatia, parteneriate intre firme crypto si cele din lumea traditionala si nu numai - lucruri de care avem nevoie atat de tare.In ultimul rand, TradFi acorda legitimacy pietei prin punctele discutate anterior. Daca pana acum family offices, fonduri de investitii sau persoane fizice preferau sa se tina departe de spatiu fiindca nu existau suficiente firme βserioaseβ care sa se alature miscarii, acum au semnalul perfect de a pivota catre piata. Acelasi legitimacy se extinde mult peste investitii: guvernele lumii care erau reticente sa continue cercetarea sau dezvoltarea unor programe ce includ crypto vor prinde curaj si vor cauta sa lucreze mai mult cu mediul privat ca sa aduca imbunatatiri sistemelor publice.Ca de fiecare data, there are two sides to every coin. Blackrock si restul nu vor putea sa βcentralizezeβ crypto dar cu siguranta isi vor da silinta sa isi bage mainile in cat mai multe oale, acaparand ecosisteme. Pana atunci, noi continuam sa facem ce am facut si pana acum - sa luam parte activ la evolutia industriei crypto.Matei
πCe-am invatat despre trading in ultima saptamana
Pair: BTC/USDTEntry: $26.750SL: $26.000TP: $30.500
Primul trade relevant din ultimele 10 saptamani. Odata cu vestile Blackrock & co, am considerat ca este no-brainer o pozitie long pe BTC, avand o invalidare relativ clara. Teza pentru setarea stop loss-ului a fost ca daca vestile nu au suficienta putere de a ne duce in sus ci mai degraba scadem sub $26.800 (suport pe care vrem sa-l vedem ca tine inainte sa urcam), e clar un semn de slabiciune.
Trade-ul in sine, tradus in termenii range-ului in care ne aflam, mizeaza ca midpoint-ul ($27.600) va deveni suport si ca ne vom muta in partea sa de sus, catre $31.000. Facand news trading am preferat sa am un stop loss tight si sa scad putin din punctul de profit, anticipand front running. Volumul peste medie de acum doua zile (cel mai mare de la sfarsitul lui aprilie si pana acum) e cel care mi-a dat incredere ca miscarea are steam si ca am putea urca pana la rezistenta weekly.Moving forward o sa fiu atent la reactia alts-urilor atat in perechile USD cat si BTC. Multe dintre ele au facut low-uri saptamana aceasta in timp ce BTC o lua in fata dar, ca de obicei, profiturile se rotesc pe termen scurt si in alts. In momentul de fata, singura problema este reprezentata de S&P500 care se afla la rezistenta si care ne-ar putea lua si pe noi in jos daca hotaraste sa coboare.
Newsletter-ul de azi a fost... πππππ BLANA! πππ PUTETI MAI MULT π DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 16.000+ de pasionati si tine-ne aproape!
Reply