• CATS
  • Posts
  • PRO #77: Pleaca trenul!?

PRO #77: Pleaca trenul!?

PRO #77: Pleaca trenul!?

 The Crypto Insider #77: Pleaca trenul!?

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Azi avem doua povesti: 1. In ultimul Crypto After Dark am vorbit despre grafice on-chain, altcoin/bitcoin season, cine si de ce nu ne haleste + cartea lui Jordan Peterson 12 rules for life:

4 DIN 10 ROMANI DETIN CRYPTOMONEDE. DE CE NU NE CONVING HATERII. CRYPTO AFTER DARK CU VLAD MERCORI

Don't miss it!

2.

The Stakeborg Talks season 3 is here. Crazy pana unde a ajuns toata povestea, dar si mai crazy o sa fie invitatii de pe 1 februarie: avocata Ana-Maria Udriste si viitorul sot al Evelynei, actorul Alexandru Ion, protagonistul din filmul care rupe salile de Cinema: Taximetristii.

Si pentru ca ati cerut, noi am executat: de sezonul asta exista si un numar de abonamente. Limitat. Pentru Stakeborg people. Adica voi. Se va rade mult pe 1. Grab those early birds, brothers and sisters!

CODUL DE ACCES (asta e pentru voi ca sunteti special early birds-urile noastre; pe asta il bagati primul si apasati verifica codul): FEBSTK%0#23LQWCODUL DE REDUCERE (asta e tot pentru voi THE SPECIAL ONES ca Jose Mourinho ca sa platiti doar 120 RON): STK%2023FEB

Detinatorii de abonamente vor avea locurile cele mai bune, noroc in viata si soacre de treaba. De asta is si limitate la 20. 5 editii din sezonul 3 la alegere, dar tu sa vii la toate, auzi?!

Ce-i pe masa:

  • Vlad vorbeste despre acest bear market rally si ce ar putea urma

  • La "The curious bookworm" vorbim despre Atomic Habits

  • Matei explica cum ne facem norocul.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre trade-ul saptamanii acesteia si urmatoarele zone de interes.

The Macro

Alooooo…tu traiesti intr-un univers paralel? Tu nu vezi ca totul e verde in piata? Asta e critica pe care o primesc lately. Inteleg perfect de unde vine si de ce si sunt confortabil cu ea, mai ales ca oamenii chiar sunt civilizati cand o exprima. De Genevieve stiti deja pentru ca v-am mai spus sa o urmariti. https://twitter.com/grdecter/status/1616431621863018497?s=46&t=iFTtbjtPk-SrTSTVRc1Zww Amazon mai da afara 8000 de oameni dupa ce anul trecut, in noiembrie, a mai scurtat statul de plata cu alte 10.000 de suflete. Microsoft e la 10k iar Google nu e departe. Colosi cu o greutate mare nu doar in economia americana, dar si in S&P 500 sau Nasdaq, taie in stanga si in dreapta. Poate nu ar fi o problema generalizata daca nu s-ar intampla concomitent INAINTE ca oficial sa se fi intrat in vreun tip de recesiune. 1 din 20 lucratori la Amazon sau Microsoft si-a pierdut locul de munca. 1 din 10 la Salesforce a avut acelasi destin. Consecinta? Ieri: $GOOGL +5.34%$AMZN +4%$CRM ( Salesforce) +3.3% si +20% in ultimele 3 saptamani. Am scris si pe Twitter ca something doesn't add up. Ori piata face pricing in la un eveniment iminent despre care eu nu am cunostiinta sau nu mi se pare iminent ( pivotarea) ori e un wonderland total. Mai ales ca retail sales a venit -1.1% pe decembrie ( -1% in noiembrie) semn ca politica FED-ului incepe ( finally) sa se faca simtita. https://twitter.com/Arscryptopia/status/1616529335254482949 E dificil sa fii contrarian cand un bear market rally are loc. Lumea a avut parte de multa suferinta iar atunci cand un raliu sustinut se intampla, nimeni nu vrea sa auda ca ar putea sa nu dureze. Mai ales ca acelasi lucru spuneam si cand pretul era 20.800. Argumentele de atunci sunt valabile si acum. Avem 10 zile consecutive de RSI Daily overbought, de 2 ori mai mult decat atunci cand eram la ATH. Inseamna asta ca nu putem ajunge la $25.000 de exemplu? Sigur ca nu. Atat timp cat lumea continua sa cumpere convinsa fiind ca ce a fost mai rau a trecut, RSI Daily, care e un indicator pana la urma, poate sta irrational overbought mult mai mult decat ni se pare noua atunci cand facem comparatii cu alte momente din istoria recenta. Bine, bine, hai nu te mai plange atata…uita-te la pret, nu la scenariile din capul tau mare si conservator. Spargerea $21.250-$22.000 este foarte importanta pentru ca nu am mai avut un weekly close deasupra respectivei zone de mai bine de 5 luni.

Chiar si asa, bitcoin e la momentul adevarului si ar fi fost de preferat sa-l atace dupa o perioada de consolidare. Zona delimitata de convergenta dintre weekly bear market trendline, 50 & 200 Weekly Moving averages e un cluster pe care, sincer, ma astept sa il sparga pe bune doar cand macro lucrurile vor sta mai bine ( macar FED-ul sa se opreasca din hykes). Iar asta nu pare sa se intample pe 1 februarie cand specialisti dau 95% sanse sa vedem inca un 0.25% adaugat la cei 4.50% din prezent. Partea buna este ca $22.000 este inca un support pe care pretul s-ar putea sprijini in cazul unui bearish action. In jos, zonele la care sunt atent in perioada urmatoare sunt: $22.000 - pentru ca din iunie de cand s-a pierdut support-ul de acolo, pretul a esuat sa inchida deasupra pe weekly de 2 ori iar cand a facut-o nu a putut stat pe o perioada prea lunga.

$19.500 - unde este 200 MA Daily

Si $18.000 confluenta de 50 MA si failed previous attempt. On-chain exista un indicator despre care am mai vorbit si care devine tot mai important pe masura ce pretul creste: LTH Realized price:

Metric-ul e important pentru ca masoara long-term holderii, cumparatorii de ultima instanta intr-un bear market. Fara a intra in prea multe detalii complicate, e pretul mediu la care long-term holders au cumparat respectivele monede. Dupa cum puteti vedea pe graficul de mai sus, cand pretul s-a dus peste LTH realized price, bottom-ul fusese deja. Voi urmari cu atentie ce se intampla cu LTH realized price in perioada urmatoare si va voi tine la curent. Ce mi se mai pare important e ca odata cu ascensiunea verticala a pretului si bitcoin dominance continua sa creasca, dar fara a zdrobi raportul ETH/BTC.

E adevarat ca acesta se afla intr-o zona interesanta ( vezi graficul mai sus), dar daca faci zoom out nu pare ca dominanta bitcoinului creste asa:

E semn de forta din partea $ETH chiar si pe un fond sensibil. Still, ETH/BTC nu a mai inchis sub 200 Daily Moving Average din octombrie. Daca se intampla si se confirma breakdown-ul, majoritatea alts-urilor vor intra sub masa vs BTC. Egold de exemplu e aproape de bear market low vs bitcoin.

Si nu e caz singular; pe masura ce bitcoin dominance va creste, tot mai multe alts-uri vor capitula vs BTC. Iar daca asta se va intampla in timp ce pretul unui bitcoin scade, capitularea alts-urilor va fi cu adevarat dureroasa, dar ghici ce: fix asta ne-a recomandat doctorul pentru ca bear market-ul sa se indrepte spre final. It's always darkest before the dawn. Vlad

The curious bookworm:

Ce facem in fiecare zi e dictat in mare parte de automatisme si mai putin de alegeri facute in cunostiinta de cauza. Nu avem timp sa stam sa analizam fiecare moment din viata noastra, asta fiind motivul pentru care ne trezim de multe ori in situatia in care spunem ceva evident prostesc sau reactionam aiurea pentru ca apoi sa ne intrebam "Cum am putut sa zic/fac asa ceva? Ce-o fi fost in mintea mea?". Rutinele ne definesc ca oameni, asta fiind motivul pentru care James Clear si "Atomic Habits" au ajuns atat de populari. Hai sa vedem cele 3 idei cu care am rezonat cel mai mult:

  • Imitam obisnuintele a trei grupe de oameni: cei apropiati, cei multi si cei puternici.

  • Progresul e mai complicat in imaginatie decat in realitate. Pat Riley spunea ca e de-ajuns sa vedem ce functioneaza si sa repetam lucrul respectiv din nou si din nou.

  • Nu putem atinge un nivel satisfacator de fericire prin acumulare de lucruri pentru ca asta da nastere la noi dorinte, iar fericirea e fix asta: atingerea unei stari in care nu vrei alte lucruri.

Citatul preferat:

Brailsford has been hired to put British cycling on a new trajectory. What made him different from previous coaches was his relentless commitment to a strategy that he referred to as “the aggregation of marginal gains” which was the philosophy of searching for a tiny margin of improvement in everything you do. Brailsford said “The whole principle came from the idea that if you broke down everything you could think of that goes into riding a bike and then improve it by 1%, you will get a significant increase when you put them all together”Daca vi s-a parut interesant, mergi va rog si cititi cartea :)

Cum ne facem norocul?

Totdeauna am fost interesat de growth hacks, cheatsheets, scurtarea sau doborarea cat mai multor procese prin care altii au trecut si acum ii invata pe ceilalti. Prin tot felul de lucruri invatate de la altii cu mai multa experienta (de viata si profesionala) reusesc sa lucrez, sa imi scriu licenta, sa ma descurc in sesiuni si sa nu imi sacrific viata sociala, toate in acelasi timp.Dar unul dintre lucrurile care nu a facut “click” pentru mine decat tarziu (probabil in primul an de facultate, cand imi pusesem ca obiectiv sa incep sa imi pun la punct necesarul pentru inceperea vietii profesionale) a fost norocul, ce inseamna, cum are loc si de ce ni se intampla. Aveam impresia ca este ceva complet la intamplare care nu are legatura cu nimic altceva decat pura sansa de a se intampla respectivul lucru. Iar momentul in care a facut “click” a fost acela in care am inceput sa am mai mult noroc… si nu intelegeam de ce.Taylor Pearson si Sahil Bloom au scris amandoi despre cum facem sa fim mai norocosi in mod constient si voluntar. Iar argumentele sunt foarte bune.Exista intr-adevar un tip de noroc pur, acela asupra caruia nu avem nici un soi de putere. Se intampla aleatoriu si oricine poate beneficia de el, cu toate ca este probabil cel mai rar ca frecventa. Daca ai castigat intamplator la lotto, oricat de mult ai incerca sa rationalizezi ca extragerea a fost predestinata fiindca ai marcat zilele de nastere ale membrilor familiei pe bilet, sansele tale erau tot de unul la 14 milioane. Ai riscat cumparand biletul, ai avut noroc sa castigi insa a fost o pura intamplare.In schimb exista alt tip de noroc, unul asupra caruia avem putere. Il putem spori sau il putem scadea in fiecare zi, in functie de deciziile noastre. Ca in trading, ne putem creste sansele de castig. Oricine poate fi mai norocos cu efortul aferent.Deciziile pe care le luam in fiecare zi (cand ne trezim, ce facem de dimineata, ce mancam, ce lucram, cu cine ne inconjuram etc) sunt in final cele care ne stabilesc acest tip de noroc. Sahil spune ca norocul este rezultatul macro a miilor de micro-actiuni pe care le facem. Iar acest noroc pe care il “cream” este de fapt cauzalitate.Si ce putem face, mai exact, ca sa ne plasam intr-o situatie cat mai favorabila?Mi se pare ca cel mai bine explica Packy McCormick in “The cooperation economy”, cu toate ca nu asta este subiectul articolului. Vorbind despre Liquid Super Teams (o alternativa la companiile mari ale secolului 21 in care o mana de oameni executa operatiunile mai bine si mai eficient separati decat intr-o companie), el da exemplul urmator si arata ca cei 10 oameni, separat, au de mai mult de doua ori suprafata companiei (bila albastra din stanga) si au acelasi volum. Practic, fiindca fiecare persoana se afla in aria competentei, echipa nu mai este omogenizata ci fiecare isi poate exploata intregul potential (surface area).

Si asta trebuie sa facem si noi daca ne dorim mai mult noroc, sa ne extindem suprafata cu care ne expunem la viata. Mai exact, asta inseamna sa ne expunem la cat mai multe evenimente ca sa fim cat mai aproape de oportunitatile care se creeaza. Cel mai simplu si la indemana este sa incepem cu noi insine, locul in care schimbarea conteaza cel mai mult.Alimentatia, sportul, odihna sunt elementele de baza pe care le folosim ca sa excelam in restul ariilor. Dar mai mult decat atat este nevoie sa ne schimbam felul in care ne gandim la viata si la oportunitati.Sa fim optimisti in general ca sa fim cu ochii in patru pentru oportunitati, sa ne alocam timp pentru a ne plictisi si a face loc potentialelor ideilor creative. Sa fim curiosi in natura si sa actionam in baza curiozitatii, cercetand, studiind si invatand. Sa fim confortabili cu iesitul din zona de confort fiindca tocmai acolo se petrece ce-i mai interesant si mai important pentru dezvoltarea noastra.In legatura cu exteriorul este important sa ne punem in situatii in care sa putem invata cat mai mult. De exemplu sa ne inconjuram de oameni cu mai multa experienta si sa ne obisnuim sa ascultam mai mult decat vorbim. In aceeasi idee e nevoie sa cunoastem si sa intalnim oameni cu care sa facem networking si sa formam noi relatii, creand momente de coliziune cu oameni din diferite domenii si implicit oportunitati.Va las cu un grafic facut de Sahil care sumarizeaza ce am scris mai sus si care are in vedere mai multe tipuri de noroc si momentele vietii in care sunt cele mai prevalente.

When in doubt, choose the path with more luck surface area.Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Pair: EGLD/USDTEntry: $41.9SL: $43.7TP: $38.69Saptamana asta piata ne-a surprins cu o continuare a cresterilor de pret fara un pullback major. BTC se afla intr-un punct bun si a avut parte de o mini consolidare la nivelurile $20.700 - $21.200, o baza pe care e posibil sa o vedem testata la urmatorul pullback. Faptul ca suntem in zona de oversold la valori de pana la 90 (pe daily) nu i-a descurajat pe bulls deocamdata si momentumul in piata continua.

Exista o serie de alts (NEAR, APE, SOL) care au performat excelent in perioada asta si le voi urmari si pentru viitoarele ture de cresteri in care e posibil sa fie tot top performers. Dar pe masura ce stam mai mult timp in oversold, sa tinem pozitii long pe alts este din ce in ce mai riscant. In volatilitatea de acum, BTC si ETH ofera returns bune pentru ajustarea riscului.Trade-ul saptamanii trecute a atins si TP3 (final), NEAR castigand peste 35% din momentul intrarii.Saptamana aceasta n-am fost confortabil sa deschid pozitii long si am ramas cu un bias de short, considerand de cat timp ne aflam in crestere. Pentru trade am ales sa shortez EGLD care tocmai retesta o fosta zona de suport ($42), pe care ma asteptam sa o respingem prima oara. Entry-ul a fost exact la rezistenta si am ales punctul de profit dupa actiunea ultimelor wicks de unde pretul a fost respins violent (hourly chart). In aceeasi zi, rezistenta si-a facut treaba si a trimis pretul chiar putin sub unde ma asteptam, marcand astfel un castig de 7,65% respectiv 23 de unitati (intrarea fiind cu 300 de unitati).

In prezent pretul se afla deasupra bornei de $42 si daca nu avem evenimente negative in piata cred ca ne putem astepta sa transformam aceasta zona in suport din nou. Short term cred ca trebuie sa fim cu ochii pe BTC si la ultima zona de consolidare pentru entry triggers. Pana la proba contrarie, ne aflam intr-o perioada de crestere in care emotiile domina si e important sa nu ne lasam prada lacomiei.

 Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA!  🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI 

Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape:🎧 Discord🐦Stakeborg Twitter📺 Stakeborg Youtube❤️ Instagram📱 TikTok🖥️ The Stakeborg DAO Talks🎓 Stakeborg AcademyStiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider ReportDisclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.

Reply

or to participate.